Inlämning av deklaration

I Deklaration/Årsredovisning under Inlämning har du möjlighet att skapa och skriva ut din deklaration. För att göra detta måste bokföringen vara helt klar och du måste ha kontrollerat och eventuellt kompletterat dina uppgifter under Grunduppgifter, Bokföringsvärden och Deklaration.

Gör så här för att skapa och skriva ut din deklaration:

  1. Välj Inlämning.

För att kunna skapa din deklaration måste du ha angett ett alternativ för din resultatplanering. Det gör du under Deklaration - Resultatplanering.

  1. Välj Skapa deklaration.

När deklarationen är skapad visas länken Ladda ned deklarationsblanketterna som PDF.

  1. Klicka på länken för att granska och skriva ut din deklaration. Du kan även förhandsgranska din deklaration innan du laddar ner den via fliken Förhandsgranska.

Om uppgifterna inte kommer med på PDF-filen, prova att öppna filen med Adobe Acrobat istället för webbläsarens inbyggda PDF-läsare.

Lämna in filer elektroniskt till Skatteverket

Samtidigt som du skapar deklarationen skapas även SRU-filer (standardiserade räkenskapsutdrag). Dessa filer används om du vill skicka in deklarationen via Skatteverkets elektroniska inlämning. Du kan lämna in deklarationen via Tjänsten för filöverföring.

För att lämna in SRU-filerna måste du först spara ner dem på din dator.

Gör så här:

  1. Välj Inlämning.
  2. Högerklicka på filen Ladda ned info.sru under Elektronisk inlämning.
  1. Välj alternativet Spara länk som alternativt Spara mål som, beroende på vilken webbläsare du använder.
  1. Välj var du vill spara filen på din dator. Det är viktigt att filen sparas med det föreslagna filnamnet (info.sru respektive blanketter.sru) för att inlämningen till Skatteverket ska fungera.
  2. Välj Spara.
  3. Upprepa steg 1-4 med filen Ladda ned blanketter.sru.

Du kan inte spara SRU-filerna till en iPad, då du inte kan ladda ner dem till iOS. Det går bra att hämta SRU-filerna till en surfplatta med Android om du använder Chrome som webbläsare.

För att kunna skicka in deklarationen, måste du ha en e-legitimation.

Deklarationen kan skrivas ut flera gånger. Länkarna under Elektronisk inlämning på fliken Inlämning i programmet uppdateras då automatiskt. Du kan skicka in SRU-filen flera gånger om deklarationen behöver kompletteras efter att du gjort inlämningen till Skatteverket.

Lås deklaration

Det är först när din deklaration är klar, som du låser räkenskapsåret och deklarationen.

  1. Markera rutan Lås deklaration.

Att låsa deklarationen innebär att deklarationen och räkenskapsåret inte kan ändras. Samtidigt skapas en verifikation med årets resultat, skatt och periodiseringsfond. Denna förs automatiskt över till Visma eEkonomi. Klicka på Visa verifikation, om du vill se hur resultatet bokförs i Visma eEkonomi.

Du kan välja att låsa upp deklarationen och räkenskapsåret genom att avmarkera rutan. Tänk dock på att om du gör någon förändring i Visma eEkonomi eller i Deklaration/Årsredovisning så påverkar det din deklaration. Om du avmarkerar Lås deklaration vänds den första verifikationen för årets resultat, skatt och periodiseringsfond i Visma eEkonomi.

Supportforum

Ta del av hur 30 000 andra Visma-kunder arbetar smartast med sitt företagande.