Lägg upp ny anställd

I den här övningen ska du träna på att registrera anställda i anställningsregistret.

Anställningsregistret i ett löneprogram innehåller alla de uppgifter om personalen som har betydelse för lönearbetet. Det är bland annat kontaktuppgifter, personalkategori, sysselsättningsgrad, lön, skatteuppgifter och semesterrätt.

Förutsättningar

Detta krävs för att göra övningen i:

Övningsbolaget AB Du måste använda egna underlag eftersom de anställda i övningens underlag redan finns registrerade i Övningsbolaget AB.
Eget skapat företag Inga förberedelser.
Det underlättar arbetet med andra övningar om du använder de bifogade underlagen när du registrerar anställda i ett eget företag.

Uppgift

  1. Välj Personal - Anställda.
  2. Registrera en eller flera nya anställda utifrån de underlag som finns eller hitta på egna uppgifter.

Läs mer om funktionen i programmets hjälp, i avsnittet Lägg upp en anställd.

Underlag

Att tänka på

  • Om du väljer 101 på den första anställda får du förslag på 102 när du registrerar nästa anställd och så vidare. Fältet Anställningsnr är alfanumeriskt, du kan alltså använda både bokstäver och siffror.
  • Det förslag du får på anställningsnummer går att ändra även sedan du börjat registrera löner.
  • Fält markerade med * är obligatoriska fält som måste fyllas i innan du kan arbeta med kalendariet eller skapa lönebesked för den anställde.
  • På flik 2 Anställning anger du vilket fackförbund den anställde eventuellt är ansluten till. Om inte fackförbundet finns med, kan du lägga till det.
  • På flik 3 Lön under Standardlönebesked ska du bara plocka in de lönearter som ska komma med på varje lönekörning, inte plocka in lönearter för semester, sjukdom m m eftersom detta är händelser som kanske bara sker några gånger om året.
  • Om du på flik 4 Skatt och arbetsgivaravgift vid Engångsskatt markerar Beräknad gör programmet en uträkning av engångsskatten beräknad på hittills utbetald lön under det aktuella beskattningsåret. Du får också automatiskt ny beräkning varje nytt beskattningsår.
  • På flik 5 Semester i fältet Intjänade i år visas så många dagar den anställde tjänat in från semesterårets början till och med det datum datorns klocka visar. Vad som visas beror alltså på när på året du jobbar med övningarna.
  • Om du i Visma Lön 600, i Företagsinställningar - Semester markerat Nettosemesterdagar och valt ett schema på en anställd med färre dagar än företagets heltid, kommer programmet automatiskt att räkna om den anställdes semesterdagar från bruttodagar till nettodagar.