Registrera betalning från Skatteverket

När du får beslut från Skatteverket om hur stor skattereduktionen blir ska detta registreras i programmet. Det gör du i programdelen Betalningar - Husarbete, fliken Beslut.

Får du avslag på den ansökta skattereduktionen ska även det registreras i programdelen Betalningar - Husarbete, fliken Beslut.

Vill du titta på kundens faktura kan du enkelt komma till den genom att klicka på förstoringsglaset i kolumnen Fakturanummer.

Gör så här oavsett om du ska registrera betalning från Skatteverket eller registrera avslag:

  1. Välj Betalningar – Husarbete, fliken Beslut.

Här visas de personer som du ansökt om skattereduktion för. Vill du visa listan i personnummerordning väljer du Personnr i fältet Urval/sortering i översta knappraden.

  1. Ange betalsätt.

Även om du har fått avslag på skattereduktionen ska du välja ett betalsätt. Du kan lägga upp nya betalsätt genom att klicka på Ny i listan som visas när du klickar på listknappen vid fältet Betalsätt.

  1. Ange det datum du fick pengarna i fältet Betaldatum. Dagens datum visas som förslag. Du kan även ange datum på varje rad om du har fått pengar på olika datum.
  2. Markera de personnummer som finns med på beslutet från Skatteverket.

När du markerar raden föreslår programmet samma belopp som du ansökt om. Beloppet visas i kolumnen Beslutad skattereduktion.

  1. Ändra beloppet i kolumnen Beslutad skattereduktion om du har fått helt eller delvis avslag från Skatteverket. Har du fått helt avslag skriver du 0 kr. Har du fått delvis avslag anger du det beslutade beloppet.

Har du fått avslag på ansökan för en person och vill ansöka om skattereduktion för en annan person istället är det enklast att du gör en manuell ansökan på rätt person.

I programdelen Betalningar - Husarbete anger du det belopp du har fått från Skatteverket i fältet Beslutad skattereduktion, då visas 0 i Väntas SKV. Därefter gör du den manuella ansökan direkt på Skatteverkets hemsida. När du får skattereduktionen från Skatteverket gör du en direktbetalning med rätt betalsätt på fakturan och inte på fliken Beslut under Husarbete.

  1. Välj kommandot Färdigställ beslut.

Nu är de markerade raderna färdigställda och får då statusen Beslutad. Inbetalningsrader skapas på de kundfakturor som berörs och på betalraden ser du att inbetalningen avser skattereduktion. Du kan enkelt komma till kundfakturan genom att klicka på förstoringsglaset i kolumnen Fakturanummer.

Om du har fått helt eller delvis avslag på den ansökta skattereduktionen behöver du driva in det resterande fakturabeloppet från kunden. Det kan du göra genom att skicka en betalningspåminnelse via Betalningar – Betalningspåminnelser.

  1. För att bokföra betalningen från Skatteverket skriver du ut en inbetalningsjournal på vanligt sätt.

Om du råkat ange fel datum eller fel belopp vid registreringen kan du ångra det så länge inbetalningen inte är journalförd. Läs mer i avsnittet Ångra registrering av betalning från Skatteverket.

Relaterade avsnitt

Husarbete, fliken Ansökan
Husarbete, fliken Beslut
Husarbete, fliken Översikt husfakturor
Husarbete i Visma Administration 2000
Gör inställningar för att fakturera rotarbete/rutarbete
Skapa kundfakturor som innehåller rotarbete/rutarbete
Ansök om skattereduktion för rot- och rutarbete
Delansök om skattereduktion för rotarbete/rutarbete
Ångra registrering av betalning från Skatteverket
Underlag - Ansökan om skattereduktion, utskrift

Supportforum

Ta del av hur 30 000 andra Visma-kunder arbetar smartast med sitt företagande.