Registrera leverantörsfaktura

Här kan du läsa hur du registrerar leverantörsfakturor.

Det finns olika sätt att registrera en leverantörsfaktura. Du kan registrera en leverantörsfaktura med eller utan konteringsmall, med artiklar, via inkommande följesedel och via beställning.

Oavsett vilket sätt du vill använda börjar du likadant.

Har du valt att ta emot e-fakturor känner programmet av om det finns några e-fakturor att läsa in och visar detta i en informationslist ovanför arbetsbilden eller som en notifiering i programmets sidopanel. Läs mer i avsnittet Ta emot e-dokument och Läs in underlag.

  1. Gå till Inköp - Leverantörsfakturor.
  2. Skapa en ny leverantörsfaktura genom att klicka på Ny (Ctrl+N).
  1. Välj Normal faktura.

Nu visas arbetsbilden för leverantörsfaktura. Löpnumret på leverantörsfakturan kommer automatiskt när du anger leverantörsnumret. Under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Nummerserier anger du vilket nummer som den första fakturan i serien ska få.

Om du valde fel fakturatyp när du skapade din faktura kan du ändra den genom att klicka i fältet till höger om Löpnr. Du kan endast byta fakturatyp på fakturor som inte innehåller några konteringsrader. Du kan inte heller byta fakturatyp på fakturor som är inlästa till Visma Administration 2000 som e-fakturor.

  1. Hämta upp leverantören med hjälp av listknappen bredvid fältet Levnr. Om du vet vilket leverantörsnummer som leverantören har kan du istället skriva in det på Levnr.

Om du ska plocka upp en beställning på leverantörsfakturan och vill att attestansvarig på leverantörsfakturan ska hämtas från Vår referens på beställningen ska du först se till att du inte har angett något i fältet För attest i företagsinställningarna, därefter väljer du fliken Beställt innan du väljer leverantör. På fliken Beställt hämtar du upp beställningen och i samband med det fylls uppgifterna för leverantören och attestansvarig i på fliken Faktura.

När du har registrerat din leverantörsfaktura ska du skriva ut en leverantörsfakturajournal. Har du registrerat din leverantörsfaktura med artiklar eller via inkommande följesedel ska du även skriva ut en lagerförändringsjournal.

Relaterade avsnitt

Skapa kreditfaktura, leverantörsfaktura
Ändra leverantörsfaktura
Kopiera leverantörsfaktura
Makulera leverantörsfaktura
Inkommande följesedel som inte är upplockad på leverantörsfaktura
Läs in underlag
Leverantörsfakturor, listläge
Leverantörsfakturor, fliken Faktura
Leverantörsfakturor, fliken Art kontering
Leverantörsfakturor, fliken Följesedlar
Leverantörsfakturor, fliken Beställt
Leverantörsfakturor, fliken Betalningar
Leverantörsfakturor, fliken Spårning

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.

Sökord: skapa leverantörsfaktura