Kom i gång med försäljning

För att skapa en faktura behöver programmet veta två saker, VEM och VAD du ska fakturera.

Vem? - Kunder

Det viktigaste för alla företag är kunderna. Programmet har ett kundregister där du sparar de grunduppgifter som programmet behöver för att fakturera. Om du redan har ett befintligt kundregister kan du importera registret till Visma eEkonomi Fakturering. Tänk på att registrera kundens e-postadress om du vill mejla fakturor till din kund.

Efterhand som du lägger till fler kunder i programmet byggs ditt kundregister upp. Här får du en bra översikt av dina kunder, tidigare fakturor och betalningar för respektive kund.

Lägg till kund
Importera eller exportera register

Vad? - Artiklar

Allt du fakturerar, oavsett om det är varor eller utförda tjänster, kallas i programmet för Artiklar.

I ditt artikelregister anger du om artikeln är en tjänst eller vara, vilken momssats som gäller vid försäljning och försäljningspriset. Med hjälp av den här informationen registreras försäljningen av dina artiklar automatiskt av programmet när du skickar en faktura.

Skapa artikel
Importera eller exportera register

Skicka offert?

Ibland vill kunden ha en offert på tjänsten eller varan du säljer. Med tillvalet Offert & Order kan du skapa offerter som du senare enkelt omvandlar till fakturor om kunden antar anbudet. Fakturan innehåller samma uppgifter som offerten och du kan redigera och lägga till artiklar och text på fakturan.

De offerter du skickat samlas under Försäljning - Offerter, där du kan se om offertens giltighetstid är på väg att förfalla och kan då följa upp och eventuellt påminna kunden. När kunden godkänt offerten, sparar du den som Godkänd.

Skapa offert
Skapa offert med rot-/rutavdrag
Skapa faktura från offert

Orderbekräftelse till kund

Kunden har accepterat offerten och du skickar nu en orderbekräftelse på beställningen till kunden. Ordern hjälper dig dessutom att hålla koll på vad som ska levereras och hur mycket du har i lager. Skriv ut en följesedel och plocka varorna från lagret, leverera och fakturera.

Med tillvalet Offert & Order skapar du enkelt en orderbekräftelse till kunden och får samtidigt tillgång till lagerantal, reserverat antal och levererat antal.

Skapa order
Skapa order från offert
Skapa faktura från order

Dags att fakturera!

När du ska fakturera utgår du från kundfakturalistan och den kund som du sålt något till. När du väljer Ny faktura hämtas alla kundens uppgifter till fakturan och förfallodatumet sätts enligt det betalningsvillkor som du angett för kunden. Allt du behöver göra är att välja de artiklar som ska ingå i fakturan och ange antal. Uppgifter om artiklarnas pris och momssats hämtas från artikelregistret.

Om du vill se hur den färdiga fakturan kommer att se ut kan du förhandsgranska den. När du är nöjd med fakturan skickar du iväg den via e-post eller skriver ut den som pdf. När du skickar den registreras den automatiskt av programmet.

Skapa faktura
Lägg till/ändra eller ta bort logotyp
Arbeta med husavdrag

Kundfakturor

De fakturor du skickat samlas under Försäljning - Kundfakturor. Där får du en bra överblick av dina kundfakturor. Från översikten kan du också registrera inbetalningar , kreditera fakturor och skicka påminnelse på förfallna fakturor.

Skicka betalningspåminnelse
Kreditera faktura

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.