Kreditera faktura

Om du har skapat en felaktig kundfaktura och vill ta bort den, kan du antingen kreditera fakturan, eller välja åtgärden Ångra faktura på fakturan. Åtgärden kommer att reversera hela fakturan och kan endast användas på obetalda fakturor. Du kan läsa mer om att ångra en faktura i avsnittet Ångra en kundfaktura.

När du skapar en kreditfaktura utgår du alltid från en faktura som du har skapat tidigare. Du kan ta bort artiklar, rader eller välja att kreditera hela eller delar av beloppet på den ursprungliga fakturan. Det totala beloppet på kreditfakturan kan dock inte överstiga den ursprungliga fakturans totalbelopp.

Om du har skapat fakturan från en order kommer kreditfakturan att visa kopplingen till ursprungsordern.

  1. Välj Försäljning - Kundfakturor.
  2. Välj den faktura du vill kreditera.
  3. Välj Åtgärder - Kreditera.

Nu öppnas en kreditfaktura med samma kund- och artikeluppgifter som debetfakturan. Om hela fakturan ska krediteras är allt du behöver göra att välja hur den ska sparas.

Om du vill del-kreditera fakturan ändrar du antalet eller priset per artikelrad. Var noga med att antalet artiklar visas med ett minustecken om du gör en korrigering av antalet. Om det finns artikelrader på fakturan som inte ska krediteras alls, sätter du antalet till noll eller raderar raden.

  1. Gör något av följande val när du är färdig med fakturan:
Spara och skicka via e-post Fakturan skickas automatiskt till den e-postadress som finns angiven på kunden i kundregistret. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Spara och skriv ut som pdf Fakturan sparas som pdf och kan skrivas ut på papper.
Spara och skicka e-faktura Fakturan skickas till kunden som en e-faktura.
Spara och skicka brev Fakturan skickas för utskrift och postas som brev till kunden.
Spara utkast Fakturan sparas under Utkast.

Den ursprungliga felaktiga fakturan och kreditfakturan kommer att ta ut varandra. De måste dessutom kvittas mot varandra för att saldona på fakturorna ska försvinna från fliken Obetalda kundfakturor.

Relaterade avsnitt

Skapa faktura
Ångra en kundfaktura
Kreditera faktura med rot-/rutavdrag
Kreditera en faktura i Visma eEkonomi

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.

Sökord: Ta bort faktura, ändra faktura, delkreditera faktura, kreditera delvis, kreditera del av faktura