Skapa momsredovisning

Efter varje avslutad momsperiod ska du skapa en momsredovisning i Visma eEkonomi Smart.

När momsredovisningen är klar kan du skapa en fil och ladda upp den till Skatteverket via skatteverket.se.

  1. Välj Bokföring - Momsredovisning.
  2. Välj Ny momsredovisning.
  3. Välj momsperiod om den inte är förvald.

Värden för den aktuella perioden hämtas nu från bokföringen. Du kan se vilka transaktioner som beloppen i de olika fälten består av genom att klicka på ikonen till höger om respektive fält.

Programmet stämmer av eventuella avvikande datum och belopp. Om avvikelser finns kommer du få ett meddelande. När du klickar på länken i meddelandet öppnas en lista med de verifikationer som behöver kontrolleras. Läs mer om hur du kontrollerar avvikelser i avsnittet Avvikelser momsredovisning.

  1. Välj Bokför om det inte finns några avvikelser att kontrollera.

När din momsredovisning är bokförd får du en notifiering med verifikationsnummer för periodens momsredovisning.

När momsredovisningen är bokförd får du en notifiering med verifikationsnummer för periodens momsredovisning. Du har nu möjlighet att skapa en momsfil för elektronisk inlämning till Skatteverket. Vill du hellre skapa filen vid ett senare tillfälle gör du det via Bokföring - Momsredovisning, öppna den momsredovisning du vill skapa fil för och väljer Åtgärder - Skapa fil.

När du skapar filen kommer den att sparas lokalt på din dator. Vilken webbläsare du använder och dina inställningar avgör vart filen kommer att sparas men vanligtvis hamnar den i en “hämtade filer” mapp. Filen har formatet eSKD.

Du kan också skriva ut momsredovisningen under Bokföring - Momsredovisning där du väljer rapporten och klickar Skapa pdf.

Relaterade avsnitt

Avvikelser momsredovisning
Vanliga problem och lösningar - moms
Månadsavstämning Skattekonto

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.