Ta emot e-fakturor

Via Visma AutoInvoice kan du ta emot e-fakturor från dina leverantörer. För att kunna ta emot e-fakturor måste du ange det under Företagsinställningar. Läs mer om priser för att ta emot e-fakturor på vismaspcs.se.

När du tar emot en e-faktura följer det med en pdf fil. På så sätt kan du se fakturan i sin helhet. Har din leverantör skickat med bilagor till e-fakturan så visas dessa tillsammans med pdf-filen av fakturan. Programmet kan endast ta emot bilagor i formatet pdf, png, tif, tiff, jpg, jpeg eller gif. Skickar leverantören en bilaga i något annat format kommer den inte att visas i ditt program.

  1. Under Appar och tillval väljer du Digitala fakturor.
  2. Välj fliken Ta emot e-fakturor och sedan knappen Aktivera uppe till höger.
  3. Fyll i uppgifterna.

Inom 24 timmar kommer du få en notifiering där det står att du nu har aktiverat möjligheten att ta emot e-fakturor. Du hittar även ett Informationsblad för leverantörer som du kan skicka till dina leverantörer för att informera dem om hur de kommer igång med e-fakturor. När en leverantör skickar en e-faktura till dig kommer du att få en notifiering om detta. Mottagna e-fakturor placeras under Inköp - Leverantörsfakturor, fliken Utkast.

  1. Klicka på länken i notifieringen eller välj Inköp - Leverantörsfakturor, fliken Utkast.
  2. Välj den leverantörsfaktura du vill registrera.
  3. Välj Åtgärder - Öppna.

Leverantörsfakturan är nu inläst. Programmet försöker matcha e-fakturans organisationsnummer och Bankgiro eller PlusGiro med de uppgifter du har i ditt leverantörsregister. Om leverantören inte finns upplagd sedan tidigare läggs den upp automatiskt.

  1. För att bokföra, välj det konto som fakturan ska bokföras mot och välj Bokför. För att fortsätta arbeta med fakturan vid ett senare tillfälle, välj Spara som utkast.

Om du tidigare registrerat fakturor på leverantören föreslås samma kontering som användes för föregående faktura. När fakturan är bokförd, kan du se den under Leverantörsfakturor - Obetalda leverantörsfakturor.

Om du har aktiv bankkoppling förs nu fakturan automatiskt över till banken. För att genomföra betalningarna, logga in på din internetbank och godkänn transaktionerna. Om du inte arbetar med aktiv bankkoppling behöver du lägga in betalningarna manuellt.

Relaterade avsnitt

Företagsinställningar

Supportforum

Ta del av hur 30 000 andra Visma-kunder arbetar smartast med sitt företagande.