Visma eEkonomi Smart
Beräkna semesterlön
Den lagstadgade semesterrätten är i Sverige 25 dagar. Enligt semesterlagen har alla som arbetar rätt till semester oavsett anställningsform. Det spelar alltså ingen roll om dina anställda är vikarier, timanställda eller tillsvidareanställda. Det finns däremot en del undantag, exempelvis för de som sommarjobbar.
Lagen säger att semesterrätten är 25 dagar, men det som avgör hur många dagars betald semester den anställde har rätt till är hur mycket denne har arbetat under intjänandeåret. Den som har jobbat hela året får 25 dagars betald semester.
Semesterår och intjänandeår
Semesteråret sträcker sig vanligtvis från den 1 april till 31 mars. Då är intjänandeåret föregående år. Det är alltså hur mycket den anställde jobbat mellan 1 april och 31 mars år 1, som avgör hur mycket betald semester denne har rätt till år 2.
Ett annat vanligt alternativ för semesterperiod är 1 januari till 31 december. Då kan intjänandeåret även vara innevarande år, vilket innebär att de anställda tjänar in sin semesterlön samma år som de tar ut den och får därmed en del av semesterdagarna under året i förväg.
Det finns två sätt att beräkna semestertillägget: sammalöneregeln och procentregeln. Du kan läsa mer om de två sätten och se exempel nedan.

Om dina anställda arbetar regelbundna tider och har en fast månadslön används oftast sammalöneregeln. Det innebär att du betalar ut månadslönen som vanligt till dina anställda när de har semester plus ett tillägg på 0,43 % av månadslönen för varje betald semesterdag.
Observera att 0,43 % är det lägsta semestertillägget som får ges enligt lagen. Många kollektivavtal har ett högre semestertillägg än vad som anges i lagen. Kontrollera vad som gäller för de anställda på ditt företag.

En anställd med månadslön på 25 000 kronor får vid semester ett tillägg på 107,50 kronor per uttagen semesterdag. Tar den anställde 20 dagars sommarsemester betalar du alltså ut månadslönen som vanligt och lägger till 2 150 kronor med lönearten Semesterlön.
25 000 x 0,43 % = 107,50 kronor
107,50 x 20 = 2 150 kronor

Procentregeln kan tillämpas för både anställda med timlön och månadslön. Enligt Semesterlagen ska man räkna 12 % på semestergrundande lön för att få fram semesterlönen per dag. Procentregeln kan endast tillämpas i de fall de anställda tjänar in sin semester året innan de får ta ut den.
Kontrollera först med ditt kollektivavtal vilken procentsats som gäller för beräkning av semesterlön per dag. Det gör du eftersom det kan skilja sig beroende på kollektivavtal. Som lägst räknar man på 12 %, vilket står i Semesterlagen. I vissa fall förekommer även ett lägstabelopp som semesterdaglön för semester i ditt avtal.

En anställd har, för intjänandeåret av semestern, en semestergrundande lön på 300 000 kronor. Den anställde har 25 dagar intjänad semester och semesterdaglönen ska beräknas med 12 %. När den anställde är ledig 20 dagar betalar du alltså ut sammanlagt 28 800 kronor i semesterlön.
Semesterlönen ersätter den vanliga timlönen eller månadslönen de dagar den anställde har semester. Använd lönearten Semesterlön på lönebeskedet när du registrerar semesterlön.
300 000 x 0,12 = 36 000 kronor
36 000 / 25 = 1 440 kronor
1 440 x 20 = 28 800 kronor avser uttag av 20 dagars semester
Semesteravdrag för anställda med månadslön
Om den anställde har månadslön och tar ut semester beräknat enligt procentregeln bör du även göra semesteravdrag motsvarande 4,6 % av månadslönen per dag den anställde har semester.

Den anställde har en månadslön på 32 000 kronor och tagit ut en semesterdag. Semesteravdraget på månadslönen ska göras för varje dag den anställde tar semester. Nedan kan du se hur semesteravdraget samt semesterlönen ska beräknas.
32 000 x 0,046 = 1 472 kronor
Du lägger då 1 472 kronor på lönearten Avdrag före skatt på lönebeskedet, vilket motsvarar en dags semesteravdrag. Att göra semesteravdrag innebär att du minskar månadslönen eftersom du istället betalar ut semesterlön.
32 000 x 12 (månader) = 384 000 kronor
384 000 x 0,12 (semesterlön %) = 46 080 kronor
46 080 / 25 (betalda semesterdagar) = 1 843 kronor
Semesterlönen per dag är alltså 1 843 kronor, som du då lägger in på lönearten Semesterlön.
För säsongs- eller extraanställda vill du kanske istället betala ut semesterersättning.

Semesterersättning innebär att de anställda istället för semesterledighet i dagar får en ersättning beräknad med en procentsats på lönen. Semesterersättning är vanligt att man betalar ut till säsongs- eller extraanställda och kan tillämpas både vid månadslön eller timlön. Du kan betala ut semesterersättning som en klumpsumma en gång per år eller i samband med varje lönekörning. Enligt Semesterlagen ska ersättningen motsvara 12 % av den semestergrundande lönen.
Kontrollera först med ditt kollektivavtal vilken procentsats som gäller för beräkning av semesterersättning per dag. Det gör du eftersom det kan skilja sig beroende på kollektivavtal. Som lägst räknar man på 12 %, vilket står i Semesterlagen.

Den anställde har enligt lönebeskedet tjänat totalt 10 500 kronor.
10 500 x 0,12 (semesterersättning %) = 1 260 kronor
För att betala ut semesterersättningen lägger du lönearten Semesterlön med 1 260 kronor på en egen rad på lönebeskedet.

Semesterår | Enligt semesterlagen sträcker sig semesteråret från den 1 april - 31 mars. Andra perioder för semesteråret, t.ex. att följa kalenderåret, kan avtalas på arbetsplatsen. |
Semesteravdrag | Ett avdrag motsvarande 4,6 % av månadslönen per dag man tar semester. Du gör ett avdrag på månadslönen och betalar istället ut semesterlön för dagen. |
Semestertillägg | Ett tillägg på minst 0,43 % av månadslönen per semesterdag. Tillägget kan betalas ut som en klumpsumma eller i samband med semesteruttag enligt sammalöneregeln. |
Intjänandeår | Intjänandeåret är den tidsperiod under vilken den anställde tjänar in sin semesterlön. Enligt semesterlagen är intjänandeåret året före det året då semestern tas ut. Genom kollektivavtal kan man dock avtala om att intjänandeåret är det samma som semesteråret. Antalet anställningsdagar under intjänandeåret avgör hur många betalda dagar den anställde tjänar in. |
Semestergrundande lön | Lön och andra ersättningar till den anställde under intjänandeåret. |
Semesterersättning | En ersättning istället för semester i form av ledig tid till säsongs- eller extraanställda. Det kan även utgöra ett belopp som betalas ut i en klumpsumma för innestående semester om en anställd slutar. |
Semesterlön | Den lön den anställde får vid uttag av en semesterdag. |
Semesterrätt | Semesterrätten är enligt svensk Semesterlag (1977:480) 25 dagar. Företag kan avtala om fler antal semesterdagar med de anställda, men inte färre. |
Sammalöneregeln | Används oftast för att beräkna semesterersättningen när dina anställda arbetar regelbundna tider och har en fast månadslön. |
Procentregeln | Används oftast för att beräkna semesterlönen när dina anställda har timlön och arbetar olika många timmar per månad eller för anställda med en månadslön när intjänandeåret är året före det året då semestern tas ut. |
Relaterade avsnitt
![]() |
Skapa lönebesked |
![]() |
Beräkna och bokför semesterlöneskuld |
![]() |
Vanliga problem och lösningar - lön |
Supportforum
Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.