Skapa faktura för webbshop-order

När du får en beställning i Visma Webshop förs den automatiskt över till Visma eEkonomi Smart. Du ser vilka ordrar som hämtats till programmet under Försäljning - Webshop-order.

Beställningar som gjorts i din webbshop innan du aktiverade integrationen mellan programmen, kommer inte att föras över till Visma eEkonomi Smart.

  1. Välj Försäljning - Webshop-order.
  2. Välj den order i listan du vill fakturera.
  3. Välj Öppna.

Du kan förhandsgranska fakturan innan den skickas genom att klicka på knappen Förhandsgranska.

  1. Gör något av följande val när du är färdig med fakturan:
Bokför och skicka via e-post Fakturan skickas automatiskt till den e-postadress som finns angiven på kunden i kundregistret. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Bokför och skapa pdf Fakturan öppnas som pdf och kan skrivas ut på papper. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Bokför och skicka e-faktura Fakturan skickas till kunden som en e-faktura. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Bokför och skicka brev Fakturan skickas för utskrift och postas som brev till kunden. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Bokför och skicka till Kivra Fakturan skickas till din kunds Kivra-inkorg. Fakturan sparas under Obetalda fakturor.
Spara utkast Fakturan bokförs inte och sparas under Utkast.

Fakturan läggs till i listan under Obetalda kundfakturor.

Beställningar som betalats med kort i webbshop

Om du fått en beställning i din webbshop som kunden har betalat med kort, registreras fakturan som betald direkt. Du hittar den då under Försäljning - Kundfakturor, fliken Alla kundfakturor.

Samtidigt som beställningen förs över från din webbshop, mejlar programmet en betalningsbekräftelse till din kund som ett kvitto på betalningen. Även du får ett mejl om att det gjorts ett köp i din webbshop. Vi rekommenderar att du skriver in en kommentar om förväntad leveranstid som en fakturatext. Fakturatext hittar du under Inställningar - Företagsinställningar - Övriga uppgifter.

Om du får en betalning från Nets registrerar du den genom att matcha den under Kassa- och bankhändelser. Där väljer du aktuellt konto och sedan Ny bankhändelse.

Beställningar där du lämnat rabatt i Visma Webshop +

Om din kund har angett en rabattkod vid köpet i din webbshop, kommer den automatiskt med på fakturan och programmet bokför rabatten. Om rabatten påverkar momsen sköts det automatiskt av programmet.

Rabatt

Har du sålt varor och vill erbjuda kunden rabatt kan du göra det genom att lägga till negativa rader på fakturan. Om du till exempel erbjuder ”köp 3 betala för 2” lägger du till en artikelradrad på fakturan där du anger 3 i kolumnen Antal. På raden nedanför lägger du till samma artikel, men där anger du -1 i kolumnen Antal. På så vis ser din kund tydligt på fakturan att du dragit av den utlovade rabatten.

Notera följande:

  • Det går inte att sätta ett minusvärde på à-priset.
  • Fakturans totalbelopp måste alltid visa ett positivt värde för att kunna bokföras.
  • Det går inte använda negativa rader på fakturor med rot- eller rutavdrag.
  • Om du krediterar en faktura där du använt en negativ rad kommer den negativa raden att bli positiv på kreditfakturan. Kreditfakturans totalbelopp måste dock alltid visa ett negativt värde för att kunna bokföras.
  • Om du har integration mot Visma Webshop påverkar minusartikeln inte lagersaldot.

Relaterade avsnitt

Skapa artikel
Synkronisera med Visma Webshop

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.