Visma Enskild Firma
För över dina uppgifter till Visma eEkonomi
När du har köpt Visma eEkonomi kan du enkelt föra över dina uppgifter från Visma Enskild Firma till Visma eEkonomi. Klicka på den gröna knappen nedan så hjälper vi dig att flytta över. Då får du också en komplett genomgång av grunderna i Visma eEkonomi. På så sätt kommer du snabbt igång med ditt nya program!
Vi rekommenderar att byte till Visma eEkonomi görs i samband med nytt räkenskapsår.

För att föra över uppgifterna själv, måste du ha version 2015.21 eller senare av Visma Enskild Firma.
Vid den automatiska överföringen är det följande uppgifter som överförs:
- Företagsuppgifter
- Kundlista från fakturadelen
- Ingående balans
- Kassaboksposter
Inventarier överförs inte, utan måste läggas upp manuellt i Visma eEkonomi. Kundfakturor följer inte heller med vid överföringen.
Så här gör du för att själv föra över uppgifter direkt till Visma eEkonomi:
- Fyll i din e-postadress under Arkiv - Personliga inställningar.
- Välj Arkiv - Export - Överför uppgifter direkt till Visma eEkonomi.
Vill du själv skapa filer som du manuellt kan importera i Visma eEkonomi, använder du istället menyvalet Arkiv - Export - Exportera filer manuellt till Visma eEkonomi. Läs mer i avsnittet Exportera uppgifter manuellt till Visma eEkonomi.
- Kontrollera att rätt företag är valt i dialogrutan som visas och klicka på Ja. Om du har flera företag så väljer du företag i dialogrutan Välj företag på Min sida.
- Klicka därefter OK.
Du får nu information om vad som har förts över till Visma eEkonomi.
- Klicka på Starta Visma eEkonomi.
Nu öppnas Visma eEkonomi.
För att skapa ditt företag i Visma eEkonomi så går du igenom en startguide. Innan du startar guiden bör du veta vilken bank och vilket kontonummer (inklusive clearingnummer) ditt företag har.
När du har gått igenom startguiden så är ditt företag skapat i Visma eEkonomi och du kan börja arbeta i programmet. Läs mer om hur du kommer igång i avsnittet Kom igång med Visma eEkonomi.
Om du har provat Visma eEkonomi tidigare eller har fört över dina uppgifter och vill göra en ny överföring, måste du starta om ditt företag i Visma eEkonomi. Det gör du under Inställningar - Företagsinställningar och knappen Starta om. När du startar om raderas all tidigare information som du har registrerat i Visma eEkonomi och du får gå igenom guiden igen.
Vissa uppgifter förs inte över från Visma Enskild Firma. Nedanstående anpassningar behöver göras när du skapat ditt företag i Visma eEkonomi.

Om du har inventarier i Visma Enskild Firma så följer de inte med vid överföringen till Visma eEkonomi, utan de får läggas upp manuellt.
- Välj Inställningar - Företagsinställningar - Bokföringsuppgifter i Visma eEkonomi.
- Ange att avskrivningar ska ske årsvis om du vill fortsätta att arbeta som du gjort i Visma Enskild Firma.
- Registrera inventarierna under Bokföring - Inventarier.

För inventarier från pågående räkenskapsår gör du enligt följande:
- Fyll i uppgifterna om inventarierna och lämna fältet Senaste avskrivning tomt.
Som underlag kan du använda utskriften Inventarielista som du hittar i Visma Enskild Firma under Rapporter/Utskrifter.
För inventarier som står som Direktavdrag på din utskrift väljer du Inventariekonto: Korttidsinventarier.

För inventarier från tidigare räkenskapsår gör du enligt följande:
- Fyll i uppgifterna om inventarierna. I fältet Senaste avskrivning skriver du datum för senast avslutade räkenskapsår i Visma Enskild Firma (20XX-12-31).
Som underlag kan du använda sidan Inventarier i företaget enligt Inventarielista 20XX-12-31 i Årsutskrift 20XX som du hittar i Visma Enskild Firma under Rapporter/Utskrifter.
Inventarier som står som Direktavdrag på din utskrift väljer du Inventariekonto: Korttidsinventarier.

De kassaboksposter som du har bokfört på Bankkonto i Visma Enskild Firma har vid importen bokförts på bokföringskonto 1930 och de som bokförts på Girokonto har vid importen bokförts på 1941.
Om du har bokfört på både bankkonto och girokonto i Visma Enskild Firma men det egentligen är samma konto, behöver du göra en verifikation för att slå ihop beloppen.
- Välj Inställningar - Kassa- och bankkonton för att kontrollera vilket konto du har valt för ditt bankkonto. Vid Bank, checkräkningskonto visas vilket bokföringskonto som används.
- Välj Bokföring - Verifikationer för att göra verifikationen.
- Klicka på knappen Ny verifikation och registrera en verifikation som ser ut enligt nedan:
1941 kredit: Beloppet du har på ditt girokonto
1930 debet: samma belopp.
- Klicka på Bokför.
- Stäm av ditt bankkonto mot konto 1930. Konto 1941 ska ha saldo 0.
På startsidan i Visma eEkonomi ser du till höger ditt bokförda saldo på ditt bank-/checkräkningskonto.

Om du har bokfört kassaboksposter enligt regler för omvänd skattskyldighet i Visma Enskild Firma som du sedan fört över till Visma eEkonomi, kommer det att finnas verifikationer att kontrollera vid din nästa momsdeklaration. Det gäller inköp där du som köpare är redovisningsskyldig för både ingående och utgående moms, till exempel vid inköp av tjänster inom byggsektorn eller inköp från utlandet.
Momsen redovisas korrekt på momsdeklarationen men däremot hamnar inte inköpet i rätt ruta på momsdeklarationen. Gör enligt följande för att justera detta:
- Välj Bokföring - Verifikationer.
- Markera den felaktiga verifikationen och välj Åtgärder - Korrigera momskod.
- Välj momskod på raden för inköpet.
Momskoden styr var på momsdeklarationen inköpet ska hamna, till exempel i ruta 24 för inköp av tjänster inom byggsektorn eller i någon av rutorna 20, 21 eller 22 vid inköp från utlandet.
Relaterade avsnitt