Skogskonto för skogsägare

Om du äger en fastighet med skog som är bokförd som en tillgång i programmet kan det bli aktuellt att använda ett s k skogskonto. Insättningar på skogskonto kan du göra om du fått inkomster till firman från försäljning av skog. Då slipper du att ta upp de insatta beloppen som en inkomst i deklarationen det år insättningen skett. Pengarna får istället tas upp som inkomst till beskattning genom notering i deklarationen för det år då uttag från skogskontot sker.

Skogsskadekonto

Insättningar och uttag från ett skogsskadekonto kan också förekomma. Det finns ingen särskild funktion för skogsskadekonto i programmet, utan belopp på ett sådant konto får slås samman med beloppen från skogskonto och behandlas som om de fanns på ett skogskonto och anges på samma sätt.

Måste bokföras

Enligt reglerna för bokföring med förenklat årsbokslut som det här programmet följer, ska insättningar och uttag på skogskonto alltid bokföras.

Bara överföringar till/från skogskonto i programmet

I programmet kan du bara registrera insättningar på skogskonto genom att välja Ny överföring under Löpande rutiner - Kassabok. Vi förutsätter således att du först får utbetalning för såld skog insatt på exempelvis ditt Girokonto. Därifrån bestämmer du att överföra pengar till ditt skogskonto. Läs mer i avsnittet Kassabok.

På motsvarande sätt utgår programmet ifrån att uttag från skogskonto först alltid hamnar på något av dina andra konton för pengar i programmet. Först därefter kan du i programmet registrera ett privat uttag av pengar som kommit från skogsförsäljningen och då sker det med hjälp av utbetalningstypen Företagarens eget uttag av pengar.

Registrera insättning av ränta separat

Den ränta som du av banken får på pengar som står insatta på ett skogskonto beskattas dubbelt.

Först gör banken ett avdrag från räntan för en s k definitiv källskatt som är 15 % av den ränta som beräknas på ett skogskonto. Det beloppet skickar banken direkt till staten. Ger skogskontot exempelvis 100 kr i ränta drar banken av 15 kr som skickas in till staten. Eftersom källskatten är definitiv ska du inte ta upp räntan i din vanliga deklaration och du får ingen vanlig kontrolluppgift på räntan heller. Källskatten ska heller inte bokföras.

Resterande del av den ursprungliga räntan - 85 kr av en ränta på 100 kronor i vårt exempel - sätts in på ditt skogskonto. Där behandlas dessa 85 kr på samma sätt som övriga pengar som finns på skogskontot, dvs att när du gör uttag från skogskontot av dessa 85 kr ska de tas upp som inkomst på blankett NE.

För att behållningen på skogskontot ska stämma måste du i programmet registrera insättningen av ränta exkl källskatt. Detta hanteras i programmet genom att du först registrerar en egen insättning till kassan på räntebeloppet exkl källskatt. Sedan registrerar du en överföring från Kassa till Skogskonto med samma belopp.

Särskild markering krävs vid insättning av ränta

En insättning av ränta på skogskontot måste i programmet registreras som en egen separat överföring till skogskontot. Detta eftersom du vid all registrering av ränteinkomster på skogskontot i programmet måste markera i kryssrutan som visas på överföringsposten på skärmen och som har texten Beloppet gäller mottagen ränta på skogskontot.

Markeringen krävs för att programmet inte ska ta med räntebeloppet som en avdragsgill insättning till skogskonto på blankett NE när du deklarerar, vilket inte heller ska ske.

Vanliga insättningar/uttag anges automatiskt i deklarationen

När du registrerat vanliga överföringar till och från Skogskonto i kassaboken kommer uppgifter om dessa överföringar av programmet automatiskt föras till deklarationen för det inkomstår då överföringarna skett.

Justeringar i deklarationen av insättningar/uttag på skogskonto kan behöva ske i Årsrutiner

Ibland kan justeringar behöva göras angående skogskonto utöver de uppgifter som registrerats i kassaboken.

Lägg till avdrag i deklarationen för insättningar under nästkommande år

Det är tillåtet att i deklarationen göra avdrag för insättningar på skogskonto som skett efter inkomstårets slut, men innan deklarationen för det gångna inkomståret ska lämnas till Skatteverket. Uppgift om sådana avdrag kan programmet inte ta fram med någon automatik, utan ett sådant avdrag måste du själv skriva in uppgifter om.

Det gör du i programmets Årsrutiner i det utfällbara avsnittet Justeringar av insättningar på skogskonto på sidan Jord/skogsbruk. Du skriver där in det extra avdrag som du vill göra i deklarationen för innevarande inkomstår och som registrerats som insättning på Skogskonto i bokföringen för nästkommande år senast den dag då inkomstdeklarationen lämnas in under nästkommande år.

Justering av bokförda insättningar som dragits av föregående år

Som nämnts anger programmet på deklarationsblanketten automatiskt avdrag för sådana insättningar som i kassaboken registrerats på Skogskonto under det inkomstår som deklarationen avser. Men samtidigt är det ju möjligt att avdrag för samma insättning skett redan i deklarationen för föregående år. I så fall måste en manuell justering alltid göras.

Även den justeringen sker i programmets Årsrutiner i det utfällbara avsnittet Justeringar av insättningar på skogskonto på sidan Jord/skogsbruk. I årets program ska du ange avdrag för insättning på skogskonto som skett i deklarationen för föregående inkomstår, men som avser en insättning som skett under innevarande år och som registrerats i programmets kassabok för innevarande år.

Justera om insättning leder till underskott

Ett avdrag för insättning till skogskonto får enligt Skatteverkets uppfattning inte leda till att din firma redovisar ett underskott. Om du har registrerat en insättning på skogskonto i kassaboken som får en sådan effekt, måste du justera avdraget i deklarationen även om själva insättningen har skett.

Då finns alltid möjligheten att ange ett belopp i det nedre fältet i det utfällbara avsnittet i Årsrutiner för justering av skogskonto. Då minskas avdraget för insättning till skogskonto på NE-blanketten. Du kan då justera avdraget så att underskottet försvinner, dock högst med det belopp som du bokfört som insättning.

Enligt vår uppfattning måste det vara på det viset att om du inte får göra avdrag för hela eller delar av en insättning till skogskonto eftersom det leder till att ett underskott redovisas i deklarationen, så behöver du inte ta upp någon inkomst när du tar ut motsvarande belopp från skogskontot.

Relaterade avsnitt

Kassabok
Ny överföring - Kassabok