Värdering av lager

Vad ingår i ett lager?

I ett företag kan det finnas väldigt varierande storlek på lager. Om du exempelvis tillverkar varor kan lagret var omfattande, medan du som driver ett tjänsteföretag kanske inte har något lager alls. Ett lager innehåller varor och material som är avsedda att säljas vidare. Där ingår färdiga varor som tillverkats i firman, men också råvaror eller halvfärdiga produkter som ska ingå i en färdig produkt som företaget tillverkar säljer. Osålda varor som är inköpta för att direkt säljas vidare till kund tillhör också lagret.

Ett lager ska antingen redovisas hos köparen eller säljaren. När en vara är lämnad för transport till köparen ingår den inte längre i säljarens lager, även om försäljningen inte är fakturerad vid årets slut.

Vilket värde ska användas?

Ju lägre värde du redovisar på ditt lager, desto större avdrag för varuinköp får du göra när resultatet av firmans verksamhet beräknas. Vid värderingen av lagret får du därför inte använda ett hur lågt värde som helst, för att försöka uppnå största möjliga avdrag. Det får heller inte värderas hur högt som helst - aldrig högre än anskaffningsvärdet.

Grundregeln är att du beräknar lagrets värde till anskaffningsvärdet. Vid beräkningen av anskaffningsvärdet får du använda det pris exklusive moms som betalades vid det senaste inköpet av varan ifråga om det var ett normalpris. Externa utgifter för inköpet, t ex för transport, ska också räknas med i anskaffningsvärde för lagret. För egentillverkade varor är anskaffningsvärdet inköpspriset för råmaterial och halvfabrikat samt externa utgifter, men inte värdet av eget arbete.

Om lagrets verkliga värde är lägre än 97 % av anskaffningsvärdet får du istället beräkna lagrets värde till det verkliga värdet. Med verkligt värde menas det belopp exklusive moms som firman skulle få för varorna vid en försäljning. Vill du förvissa dig om att du använder det lägsta möjliga värdet ska du räkna på båda sätten, vilket programmets funktion för lagervärdering också ger stöd för.

Vid beräkningen av värdet på lagret måste du använda samma alternativ för samtliga varor som värderas. Antingen använder du anskaffningsvärdet för alla varorna eller också använder du alla varornas verkliga värde.

Programmets beräkning av lägsta lagervärde

När du använder programmets funktion för lagervärdering summeras först dina inskrivna belopp i kolumnerna för anskaffningsvärde för lagret och för verkligt värde om du angett något sådant. Därefter jämförs den totala summan för verkligt värde med 97 % av anskaffningsvärdet. Det lägsta av dessa två värden blir det värde på lagret vid årets slut som programmet bokför.

Att programmet i sin jämförelse bara räknar in 97 % av anskaffningsvärdet beror på de regler som gäller. De tillåter att man schablonmässigt alltid får anse att värdet på lagret beräknat enligt anskaffningsutgifterna, har sjunkit i värde med 3 % sedan inköpet gjordes.

bfn.se finns mer information om värdering av lager i punkterna 6.48-6.55 i Bokföringsnämndens vägledning (BFNAR 2006:1) .

Relaterade avsnitt

Uppgifter om lager vid årets slut