Visma Lön 100
Olika värde vid utbetald semester
Visma Lön 100 har stängts ner. Vi rekommenderar istället vår webbaserade tjänst Visma Lön Smart. Läs mer på vismaspcs.se och i avsnittet Visma Lön 100 har stängts ner
När en anställd ändrar sin sysselsättningsgrad eller har deltidsfrånvaro påverkar detta värdena när semester betalas ut. Här visar vi exempel på en anställd som går på semestervillkor 20.
Beräkning semesterlön vid ändrad sysselsättningsgrad
Om den anställdes genomsnittliga sysselsättningsgrad från intjänandeåret inte är samma som den aktuella sysselsättningsgraden så kommer semesteravdraget och semesterlönen att skilja sig åt.
Eftersom semesterlönen (men inte semesteravdraget) tar hänsyn till sysselsättningsgraden så kommer semesterlönen att vara högre än semesteravdraget om den anställdes genomsnittliga sysselsättningsgrad under intjänandeåret är högre än den aktuella sysselsättningsgraden. Var den anställdes genomsnittliga sysselsättningsgrad under intjänandeåret lägre än den aktuella sysselsättningsgraden kommer semesterlönen att bli lägre än semesteravdraget.

Semesterlön 4,6% betald: (Månadslön*4,6%)/Aktuell sysselsättningsgrad*Genomsnittlig sysselsättningsgrad under intjänandeåret
Semesteravdrag -4,6% betald: (Månadslön * 4,6%) /Total tid enligt arbetsschema för semesterperioden * Återstående tid efter eventuell frånvaro för semesterperioden
Aktuell sysselsättningsgrad hittar du på det arbetsschema som används på den anställde vid uttagstillfället. Schemat finns i anställningsregistret, fliken Lön.
Genomsnittlig sysselsättningsgrad hittar du på fliken Semester och knappen Visa sparade dagar för perioden för intjänandeåret.
Total tid enligt arbetsschema för semesterperioden och Återstående tid efter eventuell frånvaro för semesterperioden används bara om den anställde har en annan frånvaro under semestertillfället, t ex deltidssjukskriven.

Den anställde på lönebeskedet har under intjänandeåret arbetat 50 % men nu gått upp i tid till ett arbetsschema på 100 %. Den anställde har inte haft någon annan frånvaro under semesterperioden.
Med den anställdas värden blir då semesterberäkningen:
Semesterlön 4,6% betald: (35 000*4,6)/100*50= 805 kr
Semesteravdrag -4,6% betald: (35 000*4,6%)= -1610 kr
Beräkning för Semesteravdraget när den anställde har annan frånvaro samma dag
Om den anställde har annan frånvaro samma dag som den tar ut semester görs först ett avdrag för den övriga frånvaron. Semesteravdraget blir sedan resterande timmar den dagen. Detta kan inträffa om den anställde t ex är deltidssjukskriven och samtidigt tar ut semester.

Semesterlön 4,6% betald: (Månadslön*4,6%)/Aktuell sysselsättningsgrad*Genomsnittlig sysselsättningsgrad under intjänandeåret
Semesteravdrag -4,6% betald: ((Månadslön * 4,6%)/ Total tid enligt arbetsschema * Återstående tid efter eventuell frånvaro)

Den anställde arbetar 100 %, 8 timmar per dag men är sjukskriven 25% . Två timmar är då redan avdragna via en sjuklönerad och återstående tid den dagen för semester är 6 timmar. För att kontrollera Total tid enligt schema och Återstående tid efter eventuell frånvaro tittar man i Kalendariet på den dagen man tar semester.
Semesterlön 4,6% betald: (35 000*4,6%)/100*100= 1610 kr
Semesteravdrag -4,6% betald: ((35 000*4,6%)/(8/6)=1207, 50 kr
Relaterade avsnitt
![]() |
Arbeta med semester |
Arbeta smartare
Guide: Alla semesterregler förklarade (pdf)