Hur beräknar jag frånvaro på den tillfälligt nedsatta månadslönen vid korttidsarbete?

Vid korttidsarbete kan sjukfrånvaro, vård av barn, semester och annan frånvaro hanteras på olika sätt. Antingen beräknas frånvaron på ordinarie lön, eller på den tillfälligt sänkta månadslönen (lönen vid korttidsarbete).

För att beräkning av frånvaro ska göras på den tillfälligt nedsänkta lönen, kan funktionen för löneväxling användas för anställda med månadslön. Funktionen aktiveras under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar, på fliken Inställningar genom att markera rutan Löneväxling (t ex pension) ska påverka löne- och semesterberäkningar.

När löneväxling är aktiverat visas fältet Månadslön efter löneväxling på fliken Lön under Personal - Anställda. I fältet anges den tillfälliga månadslönen och används vid beräkning av frånvaro.

Läs mer i avsnittet Korttidsarbete.

Observera att det kan skilja sig åt mellan olika kollektivavtal hur detta hanteras. Vi rekommenderar därför att du alltid kontrollerar med ditt kollektivavtal hur olika typer av frånvaro hanteras vid korttidsarbete.

forsakringskassan.se kan du läsa om reglerna för ersättningar med anledning av coronaviruset. I vårt forum och på vismaspcs.se har vi samlat information om corona för dig som företagare.

Relaterade avsnitt

Supportforum

Ta del av andra användares frågor och funderingar i vårt forum.