Visma Lön 600

Låst eller olåst lönekörning innan semesterårsavslut - kalenderår

När all frånvaro är registrerad på ett lönebesked kan du göra semesterårsavslutet. Om lönekörningen behöver vara låst eller kan vara olåst när du gör semesterårsavslutet ser du här:

Semestervillkor Låst lönekörning Olåst lönekörning
Semestervillkor 10 - Semesterlagen, anställda med semesterdaglön    
Avvikelseperiod föregående månad  

Avvikelseperiod t o m dag i månaden (t ex 16/12-15/1)  

**

Semestervillkor 20 /21 Månadslön med semestertillägg + rörliga delar    
Intjänandeåret är året före semesteråret    
Avvikelseperiod föregående månad  

*

Avvikelseperiod t o m dag i månaden (t ex 16/12-15/1)  

***

Intjänandeåret är samma som semesteråret    
Avvikelseperiod föregående månad

 
Avvikelseperiod t o m dag i månaden (t ex 16/12-15/1)

**

 
Semestervillkor 50 - Detaljhandeln    
Avvikelseperiod föregående månad  

Avvikelseperiod t o m dag i månaden (t ex 16/12-15/1)  

**

* Den genomsnittliga sysselsättningsgraden kan förändras i samband med semesterårsavslutet om den anställde har haft olika arbetstidsprocent på scheman. Värdet kan då ändras för uttagen semester som ligger på lönekörningen med dagar på året som ska avslutas. Vill du inte att sysselsättningsgraden ska ändras för de dagar som ligger uttagna på den olåsta lönekörningen, får du låsa lönekörningen först och göra semesterårsavslutet efteråt. Den anställdes nya dagar kommer då visas först på nästa lönekörning.
** Det går inte att ha semesterdagar inlagda på det nya semesteråret, dessa måste läggas på ny lönekörning efter att semesterårsavslutet är gjort.
*** Den genomsnittliga sysselsättningsgraden kan förändras i samband med semesterårsavslutet om den anställde har haft olika arbetstidsprocent på scheman. Värdet kan då ändras för uttagen semester som ligger på lönekörningen med dagar på året som ska avslutas. Vill du inte att sysselsättningsgraden ska ändras för de dagar som ligger uttagna på den olåsta lönekörningen, får du låsa lönekörningen först och göra semesterårsavslutet efteråt. Den anställdes nya dagar kommer då visas först på nästa lönekörning. Det går inte att ha semesterdagar inlagda på det nya semesteråret, dessa måste läggas på ny lönekörning efter att semesterårsavslutet är gjort.

Om du låser lönekörningen innan du gör semesterårsavslutet kommer det på den anställdes lönebesked visas preliminära semesterdagar för det kommande semesteråret.

Vi rekommenderar inte att du låser upp lönekörningen efter semesterårsavslutet, värdet kan då räknas om för betalda semesterdagar som ligger på lönekörningen.

Relaterade avsnitt

Gör semesterårsavslut

Supportforum

Ta del av hur 30 000 andra Visma-kunder arbetar smartast med sitt företagande.

Laddar...