Skapa arbetsgivardeklaration med tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter

På grund av coronaviruset covid-19 sänks tillfälligt arbetsgivaravgifterna för upp till 30 anställda per företag. Det innebär att företag endast ska betala ålderspensionsavgift (10,21 procent) på ersättning upp till 25 000 kronor per betalningsmottagare och månad för sina anställda och medför en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad.

Från och med version 2020.1 (som släpptes den 7 april 2020) justeras arbetsgivaravgiften automatiskt enligt de tillfälliga reglerna för företag med upp till 30 anställda. Du bör ändå kontrollera att rutan Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter under Personal - Anställda på fliken Skatt och arbetsgivaravgift är markerad för alla anställda med full arbetsgivaravgift.

För företag med fler än 30 anställda sker inte nedsättning av arbetsgivaravgiften automatiskt, utan företaget väljer för vilka anställda som arbetsgivaravgiften ska beräknas enligt den tillfälliga nedsättningen.

Valet Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter kan inte markeras för anställda som har annan nedsättning av arbetsgivaravgift, exempelvis Födda 1937 eller tidigare eller Nedsättning av arbetsgivaravgift för ungdom som Typ av arbetsgivaravgift. Valet kan inte heller göras för anställda där något av valen Arbetar i stödområde med regionalt stöd, Arbetar med forskning och utveckling i kommersiellt syfte eller Växa-stöd för första anställda är markerade.

Enligt Skatteverket är det möjligt att få nedsättning för både "den tillfälliga sänkningen" och Stödområde eller Forskning & Utveckling. Du kan aldrig betala lägre arbetsgivaravgift än 10,21 procent, men däremot går det att kombinera dessa nedsättningar. Du kan alltså använda "den tillfälliga sänkningen" på upp till 25 000 och på överstigande belopp använda någon av de andra sänkningarna. För att kombinera olika typer av nedsättningar av arbetsgivaravgiften får du göra en manuell justering på skatteverket.se när du lämnar in arbetsgivardeklarationen.

Gör så här för att skapa arbetsgivardeklaration med tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter om du har gjort lönekörning utan nedsättning, men inte har skickat in arbetsgivardeklarationen för perioden:

 1. Se till att du har version 2020.1 eller senare.

Den senaste versionen installerar du enklast via meddelandet som visas vid programstart när det finns en ny version tillgänglig. Du kan också installera den via Hjälp - Uppdatera programversion eller ladda ner via vismaspcs.se/support/ladda-ner.

Om du har skapat arbetsgivardeklarationen utan nedsättning i en tidigare version av Visma Lön 600, skapar du den på nytt efter att du har laddat ner version 2020.1.

Om du har skickat in arbetsgivardeklarationen utan nedsättning behöver du manuellt göra justeringen hos Skatteverket. Läs mer i avsnittet Hur gör jag för att ta del av nedsättning av arbetsgivaravgiften om jag har lämnat in arbetsgivardeklaration utan nedsättning?.

 1. Välj Personal - Anställda, fliken Skatt och arbetsgivaravgift och markera rutan Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter för de anställda som arbetsgivaravgiften ska beräknas enligt den tillfälliga nedsättningen.

För att få maximal utdelning rekommenderar vi att anställda med lön över 25 000 kronor per månad väljs ut för tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften.

 1. Välj Lönearbete - Lönekörningar.
 2. Markera den aktuella lönekörningen.
 3. Klicka på Gå till utskrift/utbetalning.
 4. Klicka på Gå till arbetsgivardeklaration.
 5. Klicka på Hämta löneuppgifter.
 6. Svara Ja på frågan om du vill hämta samtliga löneuppgifter för perioden.
 7. Klicka på Ändra utskriftsalternativ.
 8. Markera Skriv ut underlag för arbetsgivardeklarationen, Skriv ut bokföringsunderlag och Skapa fil för arbetsgivardeklaration.
 9. Klicka på Skriv ut/skapa fil.
 10. Välj mapp där filen ska sparas och klicka på Välj mapp.

Om du tidigare skapat en fil för samma period får du frågan om du vill skriva över innehållet den nya filen. Svara Ja på den frågan.

 1. Klicka på OK.
 2. Klicka på länken Gå till skatteverket.se och logga in på skatteverket.se för att lämna filen. Läs mer på skatteverket.se.

Observera att full arbetsgivaravgift kommer att visas på lönebeskedet. Det är först när arbetsgivardeklarationen skapas som arbetsgivaravgiften efter nedsättning beräknas. Läs mer i avsnittet Varför visas inte tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter på lönebeskedet?.

Tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgifter bokförs automatiskt på kontot vid fältet Arbetsgivaravgift (Växa-stöd för första anställda) under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar på fliken Bokföring. Läs mer i avsnittet Hur byter jag bokföringskonto för tillfällig nedsättning av arbetsgivaravgiften? om du vill byta bokföringskonto.

Relaterade avsnitt

Supportforum

Ta del av hur 30 000 andra Visma-kunder arbetar smartast med sitt företagande.