Analyser av inkomstunderlag för sjukpenning/föräldrapenning

I skatteplaneringsdelen av programmet ges en analys över inmatade inkomster, skatter samt en beräkning av sjukpenninggrundande inkomster (SGI) som påverkar storleken på sjukpenning och föräldrapenning.

Här ges en beskrivning över hur programmet beräknar SGI på de uppgifter som du lämnat om näringsverksamhet i programmets näringskalkyler för respektive år.

SGI-beräkning vid inkomst från firma

Programmet följer de rättsfall och tolkningar som anges i Försäkringskassans vägledning Sjukpenninggrundande inkomst 2004:5, version 14.

Av denna vägledning framgår att den sjukpenninggrundande inkomsten vanligtvis beräknas på senast redovisat överskott av näringsverksamhet i en deklaration, dock justerad för ett antal skattemässiga poster som kan finnas i deklarationen, men som inte ska påverka SGI.

Beräkningen av SGI sker på grundval av de uppgifter som du lämnat i programmets näringskalkyl för firma och sker i följande steg:

  1. Programmet summerar först alla poster på sidan Justeringar av resultatet i kalkylen fram till och med raden Återföring av försäljning av näringsfastighet enl. kalkyl.

Programmet tar i denna beräkning dock ingen hänsyn till eventuellt belopp på raden Underskott från tidigare år, eftersom avdrag för tidigare års underskott inte ska påverka SGI (punkt 2.1.4 i vägledning 2004:5, ver 14).

  1. Det belopp som framkommer vid beräkning enligt punkt 1 ökas med belopp för negativ räntefördelning och minskas med belopp för positiv räntefördelning som finns på sidan Räntefördelning i kalkylen (punkt 2.1.5 i vägledning 2004:5, ver 14).
  2. Belopp efter beräkning i punkt 2 minskas med Årets avdrag för pensionssparande samt minskas även med Löneskatt på pensionssparande, som finns på sidan Pensionssparande, löneskatt i kalkylen.
  3. Belopp efter beräkning i punkt 3 ökas med Avdrag för egenavgifter från föregående år och minskas med Debiterade avgifter från slutskattebesked, från sidan Sammanställning enskild firma i kalkylen.
  4. Det framkomna beloppet enligt punkt 4 blir underlag för en exakt beräkning som programmet gör av årets avdrag för egenavgifter. Det avdrag för egenavgifter som sker från beloppet enligt punkt 4 blir således exakt lika stort som de slutligt debiterade egenavgifterna kommer att bli.

Det uppges att Försäkringskassan i regel beräknar årets avdrag för egenavgifter med de procentuella schablonbelopp som föreslås av Skatteverket, i normalfallet alltså 25 procent av inkomsten före avdraget.

Schablonberäkningen ger dock en lägre sjukpenninggrundande inkomst än den man kommer fram till vid en exakt beräkning av avdraget för egenavgifter. Därför använder vi i programmet en exakt beräkning och det kan du också kräva att Försäkringskassan gör. Om Försäkringskassan inte godtar ett sådant krav bör det finnas goda chanser att få igenom ett sådant krav genom att överklaga Försäkringskassan beslut i domstol.

  1. Beloppet som framkommer efter årets avdrag för exakta egenavgifter enligt punkt 5 utgör grunden för programmets slutliga beräkning av sjukpenninggrundande inkomst.

Beloppet enligt punkt 5 avkortas till närmast lägre 100-tal kronor och får vid beräkning av sjukpenning och tillfällig föräldrapenning vara högst 8,0 av årets prisbasbelopp.

Vid beräkning av föräldrapenning vid barns födelse får beloppet vara högst 10 av årets prisbasbelopp.

  1. Allra sist multipliceras framkommet belopp enligt punkt 6 med 0,97, vilket ger årets sjukpenninggrundande inkomst.

Relaterade avsnitt

SGI-beräkning vid inkomst från handelsbolag
Skatteplaneringsråd och analyser