Blankett INK1 - Skatteverkets upplysningar

1. Inkomster - Tjänst

1.1 Lön, förmåner, sjukpenning m.m.

Det ifyllda beloppet är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått, t.ex. på din kontanta lön och dina skattepliktiga förmåner (fri kost, fri bil, fritt drivmedel, lånedator, fritt hus arbete, personaloptioner m.m.). I beloppet ingår också bl.a. traktamenten och bilersättning utöver schablonen, ersättning för resor mellan bostaden och arbetsplatsen, semesterersättning från semesterkassa samt ersättning från Försäkringskassan och arbetslöshetskassan. Om arbetsskadelivränta som är pensionsgrund ande har betalats ut ingår också den i detta belopp.

1.2 Kostnadsersättningar

Det ifyllda beloppet är summan av de kostnadsersättningar som du fått av din arbetsgivare. Exempel på Kostnadsersättning är ersättning för telefon och representation. Har du rätt till avdrag för dessa kostnader begär du det under avsnitt Avdrag - Tjänst.

1.3 Allmän pension och tjänstepension

Det ifyllda beloppet är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på din allmänna pension (inkomst-, tilläggs-, premie- och garantipension) och på din tjänstepension. Barnpension redovisas med den skattepliktiga delen av beloppet.

1.4 Privat pension och livränta

Det ifyllda beloppet är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på utbetalningar från ditt privata pensionssparande och på din skattepliktiga livränta. Läs om pensionsgrundande arbetsskadelivränta under rubriken Lön, förmåner, sjukpenning m.m..

Här fyller du i om du har fått periodiskt understöd - enligt dom eller avtal - från tidigare make. Du kan lämna uppgift om utbetalarens namn, personnummer eller adress och beloppet under Övriga upplysningar.

1.5 Andra inkomster som inte är pensionsgrundande

Det ifyllda beloppet är t ex:

  • utbetalningar från vinst andelsstiftelse
  • vissa ersättningar till idrottsmän
  • lön, förmåner m.m. om du tillhör ett annat lands socialförsäkring enligt A1-/E101- eller utsändningsintyg.

1.6 Inkomster, t ex hobby, som du själv ska betala egenavgifter för

Det ifyllda beloppet består av:

  • inkomster enligt kontrolluppgifter
  • avstämning av föregående års egenavgifter m m
  • avsättning för årets egenavgifter m m

Om du ändrar eller lägger till något ska du lämna blankett T1 eller T2.

1.7 Inkomst enligt blankett K10, K10A eller K13

Här fyller du i om du:

  • fått utdelning på kvalificerade aktier i fåmansföretag som är högre än beräknad normal kapitalavkastning, s.k. gränsbelopp
  • ska fördela vinst mellan tjänst och kapital vid försäljning av kvalificerade aktier eller andelar
  • ska återföra uppskovsbelopp vid andelsbyte av kvalificerade andelar (blankett K13).

Äger du kvalificerade aktier eller andelar i ett fåmansföretag ska du lämna blankett K10. För andra kvalificerade delägarrätter än aktier och andelar lämnar du blankett K10A. Lämnar du blankett K10 eller K10A elektroniskt ska du inte skicka in samma uppgifter på papper.

2. Avdrag - Tjänst

2.1 Resor till och från arbetet

Är de utgifter som du kan dra av för resor till och från arbetet högre än 11 000 kr? Fyll i så fall i hela utgiften (totalbeloppet) i ruta 2.1. Skatteverket minskar automatiskt ditt avdrag med 11 000 kr.

2.2 Tjänsteresor

Du drar av för utgifter i samband med tjänsteresor i ruta 2.2.

2.3 Tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor

Har du haft utgifter för tillfälligt arbete, dubbel bosättning och hemresor? Fyll i beloppet i ruta 2.3.

2.4 Övriga utgifter

Har du haft andra utgifter, som du har rätt att dra av, på mer än 5 000 kr? Fyll i så fall i hela utgiften (total beloppet) i ruta 2.4. Skatteverket minskar automatiskt ditt avdrag med 5 000 kr.

3. Allmänna avdrag

3.1 Socialförsäkringsavgifter enligt EU-förordningen m m

Här fyller du i utländska socialförsäkringsavgifter (t.ex. norsk trygdeavgift) som du får betala i Norden och EU/EES på inkomster som beskattas i Sverige.

Här fyller du också i periodiskt understöd du ska betala enligt dom eller avtal. Du får inte göra avdrag för frivilligt periodiskt understöd. Du får inte heller göra avdrag för underhållsbidrag till barn. Under Övriga upplysningar bör du ange namn och adress till mottagaren av understödet.

4. Skattereduktioner

Har du köpt rot-/rutarbete?

När du köper rot-/rutarbete får du en preliminär skattereduktion direkt på fakturan genom att du bara betalar en viss del av arbetskostnaden (30% vid ROT och 50% vid RUT). Du kan få maximalt få 50 000 kr i preliminär skattereduktion.

När din skatt räknas ut ser vi om du kan utnyttja hela din preliminära skattereduktion. Om du kan det visar vi inga belopp i skatteuträkningen eftersom effekten då blir plus/minus noll kronor. (Skattereduktionen fick du redan på fakturan genom att du bara betalade halva arbetskostnaden).

Du som kan utnyttja hela din preliminära skattereduktion får det här meddelandet på specifikationen.

Varför kan inte du utnyttja hela rot-/rutavdraget

Du kan inte få mer i rot-/rutavdrag än vad du ska betala i slutlig skatt efter att dina avdrag och övriga skattereduktioner är gjorda. Skattereduktionen för rot-/rutarbete kan inte räknas av mot allmän pensionsavgift, kyrkoavgift och begravningsavgift. Om din slutliga skatt inte räcker till för att få rot-/rutavdrag med hela det belopp som du har fått i preliminär skattereduktion, ska du betala tillbaka den delen som du har fått för mycket. I din skatteuträkning finns det då en pluspost som heter Skattereduktion för rot-/rutarbete som du inte kan utnyttja.

Omfördelning av rot-/rutavdrag

Är ni flera personer som har köpt rot-/rutarbete är det i vissa fall möjligt att omfördela skattereduktion till någon annan i samma hushåll. Gäller skattereduktionen rotarbete måste den som tar emot skattereduktionen äga bostaden där arbetet har utförts. Ni begär omfördelning under Övriga upplysningar i era deklarationer. Tänk på att ni aldrig kan få högre rot-/rutavdrag än 50 000 kr per person.

Om du har fått för mycket preliminär skattereduktion måste du alltid betala tillbaka den delen till Skatteverket, även om du gör en omfördelning. Den andra personen kommer att få en skatteminskning med det belopp som han eller hon kan utnyttja av den omfördelade skattereduktionen.

Rot-/rutarbete som förmån

Om du har haft rot-/rutarbete som förmån framgår det av kontrolluppgiften, och skattereduktionen är förifylld på deklarationsblanketten. Mer information på skatteverket.se.

Skattereduktion för förnybar el

Du kan få skattereduktion om du under året:

  • framställt mikroproduktion av förnybar el,

  • i en och samma anslutningspunkt matat in förnybar el och tagit ut el,

  • haft en säkring om högst 100 ampere i anslutningspunkten, och

  • har anmält till koncessionshavaren att förnybar el framställs och matas in i anslutningspunkten.

Skattereduktion för gåva

Du kan få skattereduktion om du under året gett en gåva till en stiftelse, en ideell förening eller ett registrerat trossamfund som av Skatteverket har blivit godkänd som gåvomottagare.

Skattereduktion för installation av grön teknik

Om du ska installera grön teknik kan du få skattereduktion för kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut. Du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare).

5-6. Gemensamt för fastighetsavgift och fastighetsskatt

Det som sägs om småhus, gäller även småhus och tomtmark på lantbruksenhet. Läs mer i broschyren Fastighetsskatt och fastighetsavgift (SKV 296). Det är ägaren av fastigheten den 1 januari 20XX som ska betala avgiften eller skatten för hela kalenderåret. Varje delägare betalar avgift/skatt för sin andel. Vid ett ägarbyte är det tidpunkten för äganderättens övergång som avgör när en ny ägare ska börja betala fastighetsavgift eller fastighetsskatt.

Underlag

Skatteverket har redan fyllt i ett underlag för fastighetsavgift eller fastighetsskatt. Det ifyllda beloppet är det taxeringsvärde, eller den del av taxeringsvärdet, som är underlag för avgiften eller skatten.

Kontrollera att underlaget stämmer, t.ex. att du var ägare till fastigheten den 1 januari 20XX. Om du behöver ändra ett redan ifyllt underlag, måste du ange det under Övriga upplysningar och förklara varför. Du kan inte ändra beloppet på blanketten vid punkt 5 eller 6.

Fastighetsavgift

Småhus

Varje färdigbyggt småhus får fastighetsavgift.

Underlaget blir inte högre än 1 238 267 kr för varje bostadsbyggnad även om taxeringsvärdet är högre.

Hel fastighetsavgift 0,75 % är maximalt 9 287 kr för varje bostadsbyggnad (9 287 kr = 0,75 % av 1 238 267 kr ). Om 0,75 % av taxeringsvärdet för småhuset och tillhörande tomtmark ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.

Ingen fastighetsavgift Nybyggda småhus med värdeår (nybyggnadsår) 2012- är befriade från fastighetsavgift.

Småhus utan byggnadsvärde

Om ditt småhus saknar taxerat byggnadsvärde (för att värdet inte uppgår till minst 50 000 kr) men huset ändå är färdigbyggt, betalar du numera fastighetsavgift på tomtmarksvärdet i stället för fastighetsskatt.*

Hel fastighetsavgift 0,75 % är maximalt 8 524 kr för varje bostadsbyggnad (8 524 kr = 0,75 % av 1 136 534 kr). Om 0,75 % av taxeringsvärdet för småhuset och tillhörande tomtmark ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.

I specifikationen till deklarationsblanketten ser du om småhus utan byggnadsvärde ingår i ditt redan ifyllda underlag.

Småhus på ofri grund

Underlaget för småhus på ofri grund blir inte högre än 619 067 kr för varje bostadsbyggnad även om taxeringsvärdet är högre.

Hel fastighetsavgift 0,75 % är maximalt 4 643 kr (4 643 kr = 0,75 % av 619 067 kr). Om 0,75 % av det taxerade bostadsbyggnadsvärdet ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.

Arrendetomter och liknande

Om du äger en tomt som är bebyggd enbart med ett småhus som har en annan ägare (småhus på ofri grund) betalar du numera fastighetsavgift på tomtmarksvärdet i stället för fastighetsskatt.*

Underlaget blir inte högre än 619 067 kr för varje tomtmark även om taxeringsvärdet är högre.

Hel fastighetsavgift 0,75 % är maximalt 4 643 kr (4 643 kr = 0,75 % av 619 067 kr). Om 0,75 % av det taxerade tomtmarksvärdet ger en lägre avgift, ska det gälla i stället.

Fastighetsskatt

Småhus/ägarlägenhet: tomtmark, byggnad under uppförande 1,0 %

Här har Skatteverket redan fyllt i det taxeringsvärde som är underlag för 1,0 % fastighetsskatt för:

  • småhus och ägarlägenheter som är taxerade som under uppförande
  • obebyggd tomtmark för småhus och ägarlägen heter

* Du måste själv anmäla till Skatteverket om du har en tomt med småhus som ska få fastighets avgift i stället för fastighetsskatt, men tomten inte ingår i det redan ifyllda underlaget för fastighetsavgift. Beskriv småhusets användning och storlek under Övriga upplysningar. Ange även kommun, fastighetsbeteckning och taxerings - enhetsnummer (finns i ditt senaste beslut om fastighetstaxering).

7. Inkomster - Kapital

7.1 Schablonintäkter

Du som har andelar i en investeringsfond, ett investeringssparkonto eller bostadsuppskov beskattas för en schablonintäkt. Schablonintäkten beräknas av din bank eller ditt fondbolag, för bostadsuppskov beräknas den av Skatteverket. Schablonintäkten är ifylld på din deklaration i ruta 7.1.

Schablonintäkten för en investeringsfond är 0,4 % av värdet av dina fondandelar vid årets ingång.

Schablonintäkten för investeringssparkonto (ISK) är kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan plus en procentenhet.

7.2 Ränteinkomster, utdelningar m m

Det ifyllda beloppet vid punkt 7.2 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket har fått, t.ex. ränteinkomster, utdelningar på aktier och vinst på sålda andelar i räntefonder.

Vid punkt 7.2 lägger du till vinst från bilaga K4 avsnitt C. Du kan exempelvis ha löst in eller sålt obligationer under 20XX. Se exempel i broschyren Försäljning av värdepapper (SKV 332).

Har du fått någon ränta som du inte fått kontrolluppgift på, t.ex. ränta från en privatperson? Den lägger du också till här. Skriv utbetalarens namn under Övriga upplysningar. För privatperson skriver du även personnummer eller adress.

7.3 Överskott vid uthyrning av privatbostad

Om du under 20XX har hyrt ut din villa, fritidsfastighet, ägarlägenhet, bostadsrättslägenhet, hyreslägenhet eller enstaka rum, ska du redovisa uthyrningen.

Räkna ut överskottet (inkomsten) på hjälpblankett Uthyrning m.m. (SKV 2199). Fyll i överskottet i ruta 7.3. Hjälpblanketten behåller du själv och sparar tillsammans med din deklarationskopia. Du ska inte lämna in hjälp blanketten till Skatteverket.

7.4 och 7.5 Vinst fondandelar m.m.

Det ifyllda beloppet vid ruta 7.4 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på vinster på sålda fondandelar, inlösen-, tecknings och säljrätter. Det ifyllda beloppet vid ruta 64 är motsvarande summa på ej marknads noterade fondandelar.

7.4 och 7.5 Vinst värdepapper m m

I ruta 7.4 lägger du till vinst vid försäljning av marknadsnoterade aktier m.m. (blankett K4 avsnitt A), åter fört uppskovsbelopp (K4 avsnitt B), vinst vid försäljning av kvalificerade andelar i ett fåmans företag (K10), vinst vid försäljning av oäkta bostadsrätt (K9 avsnitt B), vinst vid för säljning av kvalificerade övriga delägarrätter (K10A), återföring av investeraravdrag (K11), vinst vid försäljning av okvalificerade andelar i onoterade företag (K12 avsnitt B och C) och vinst vid andelsbyte av kvalificerade andelar (K13). Lägg ihop vinst från blanketterna med eventuell ifylld vinst fondandelar vid ruta 7.4 och fyll i totalbeloppet i ruta 7.4.

I ruta 7.5 lägger du till vinst vid försäljning av andra värde papper än aktier och obligationer (blankett K4 avsnitt D), vinst vid försäljning av oäkta bostadsrätt (K9 avsnitt B), vinst vid försäljning av personliga tillgångar, vinst vid försäljning av okvalificerade andelar i onoterade företag (K12 avsnitt B och C) och vinst vid avyttring av andelar i handels- eller kom man ditbolag (K15A, K15B). Lägg ihop vinst från blanketterna med eventuell ifylld vinst fond andelar vid ruta 7.5 och fyll i totalbeloppet i ruta 7.5.

7.6 och 7.7 Vinst fastighet, bostadsrätt

I ruta 7.6 lägger du till vinst vid försäljning av småhus och ägarlägenhet (blankett K5) samt bostadsrätt (K6). Här lägger du också till återfört uppskov från blankett K2.

I ruta 7.7 lägger du till vinst vid försäljning av näringsfastighet (blankett K7) och näringsbostadsrätt (K8).

Utdelning från onoterade företag

Har du fått utdelning från ett bolag som är onoterat? Du ska då i de flesta fall lämna bilaga K10 (kvalificerade andelar) eller K12 (okvalificerade andelar). Läs mer i broschyren Skatteregler för privatpersoner (SKV 330).

8. Avdrag - Kapital

8.1 Ränteutgifter m m

Det ifyllda beloppet vid ruta 8.1 är summan av beloppen på de kon troll uppgifter Skatteverket fått, t.ex. ränteutgifter, tomt rätts avgäld och förlust på sålda andelar i räntefonder.

I ruta 8.1 lägger du till förlust enligt blankett K4 avsnitt C och hjälpblankett "Skuld i utländsk valuta". Här ska du också göra avdrag för de räntor du har betalat till en privatperson och för andra ränteutgifter som du inte fått kontrolluppgift på. Under Övriga upplysningar skriver du långivarens namn, person-/organisationsnummer och adress samt hur mycket ränta du har betalat under 20XX. Fyll i det rätta totala beloppet i ruta 8.1.

Gemensamt betalningsansvar för ett lån

Tänk på att din bank fördelar räntorna lika mellan dig och den person som du delar lånet med, om ni inte har meddelat banken något annat.

8.3 och 8.4 Förlust fondandelar m m

Det ifyllda beloppet vid ruta 8.3 är summan av beloppen på de kontrolluppgifter Skatteverket fått på förluster på sålda fondandelar m.m. Det ifyllda beloppet vid ruta 8.4 är mot svarande summa på ej marknadsnoterade fondandelar.

8.3 och 8.4 Förlust värdepapper m m

I ruta 8.3 lägger du till summa förlust från försäljning av marknadsnoterade aktier m.m. (blankett K4 avsnitt A), förlust vid försäljning av kvalificerade andelar i ett fåmansföretag (K10), förlust vid försäljning av okvalificerade andelar i onoterade företag (K12 avsnitt B) och förlust vid andelsbyte av kvalificerade andelar (K13). Lägg ihop förlust från blanketterna med eventuell ifylld förlust fondandelar vid ruta 8.3 och fyll i totalbeloppet i ruta 8.3.

I ruta 8.4 lägger du till summa förlust från försäljning av andra värdepapper än aktier och obligationer (blankett K4 avsnitt D), förlust vid försäljning av kvalificerade övriga delägarrätter (K10A), förlust vid försäljning av okvalificerade andelar i onoterade andelar i ekonomisk förening (K12 avsnitt C) och förlust vid avyttring av andelar i handels- eller kommanditbolag (K15A/B). Lägg ihop förlust från blanketterna med eventuell ifylld förlust fondandelar vid ruta 8.4 och fyll i totalbeloppet i ruta 8.4. Underskott när näringsverksamhet upphör, se broschyren Skatteregler för enskilda näringsidkare (SKV 295).

8.5 och 8.6 Förlust fastighet, bostadsrätt

I ruta 8.5 lägger du till förlust från försäljning av små hus och ägarlägenhet (blankett K5) samt bostadsrätt (K6).

I ruta 8.6 lägger du till förlust från försäljning av närings fastighet (blankett K7) och näringsbostadsrätt (K8).

8.7 Investeraravdrag

I ruta 8.7 lägger du avdrag för investeraravdrag enligt blankett K11.

9. Utländsk försäkring - Avkastningsskatt

9.1 och 9.2 Skatteunderlag för kapital- och pensionsförsäkring

Om du har en utländsk kapitalförsäkring eller en utländsk pensionsförsäkring kan du vara skyldig att betala avkastningsskatt. Normalt ska försäkringsföretaget lämna kontrolluppgift om försäkringens kapitalunderlag. Om den förifyllda uppgiften inte stämmer, eller om underlag saknas, ska du själv ändra eller lägga till rätt underlag i ruta 9.1 (kapitalförsäkring) eller ruta 9.2 (pensionsförsäkring).

10. Näringsverksamhet

Resultatet, d v s överskottet eller underskottet, från näringsverksamheten tar du upp i olika rutor beroende på om verksamheten har drivits i en enskild näringsverksamhet eller i ett handelsbolag. I vilken ruta du fyller i resultatet beror också på om verksamheten är aktiv eller passiv.

Du ska redovisa verksamheterna i olika rutor om du driver verksamhet i handelsbolag och som enskild näringsidkare. När det gäller enskild näringsverksamhet ska resultatet i regel endast tas upp i en ruta. Om du bedriver självständig näringsverksamhet utanför EES-området räknas den som passiv.

Inkomster för vilka uppdragsgivare betalar socialavgifter

Har du haft inkomst i din näringsverksamhet för vilken uppdragsgivaren betalat socialavgifter (arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt)? Du ska då fylla i brutto inkomsten i den första rutan vid 10.5, om den ingår i bruttointäkter på blankett NE. I den andra rutan vid 10.5 ska du skriva de kostnader som hör till bruttoinkomsten i den första rutan vid 10.5.

Underlag för särskild löneskatt på pensionskostnader

Pensionskostnader för anställda

Du som har kostnader för tjänstepension för dina anställda ska betala särskild löneskatt på pensionskostnader. Skatten är 24,26 % på underlaget. Fyll i underlaget i den andra rutan vid 10.6.

Egen pensionsförsäkringspremie m m

Du som vid beräkningen av din inkomst av näringsverk samhet har begärt avdrag för egen pensionsförsäkring ska betala särskild löneskatt på pensions kostnader. Detta gäller också om du i näringsverksamheten har begärt avdrag för inbetalningar till pensionssparkonto.

Underlaget är lika med den avgift du betalat för pensionsförsäkring eller summan av inbetalningar på pensionssparkonto. Du ska fylla i underlaget för särskild löneskatt på pensionskostnader i ruta 10.6. Skatten är 24,26 % på underlaget.

Har du dragit av för egen pensionsförsäkringspremie i din näringsverksamhet? Kom då ihåg att också ändra i ruta 3.2 på inkomstdeklarationen.

Underlag för avkastningsskatt på pensionskostnader

Det är ovanligt att enskilda näringsidkare tryggar de anställdas pensionsförmåner genom avsättning i balansräkningen. Har tryggande skett på detta sätt fyller du i underlaget i ruta 10.7. Skatten är 15 % på underlaget.

Underskott när verksamhet upphört

Om du har ett slutligt underskott från en avslutad näringsverksamhet begär du avdrag för det i ruta 8.4.

11. Räntefördelning

Räntefördelning redovisar du som tillägg (inkomst) eller avdrag på blankett NE eller N3A. Om du har gjort avdrag för positiv räntefördelning på blankett NE ska du göra tillägg för motsvarande belopp i ruta 11.1 i din inkomstdeklaration. Har du gjort tillägg på blankett NE för negativ räntefördelning ska du göra avdrag för motsvarande belopp i ruta 11.2 i inkomstdeklarationen.

12. Underlag för expansionsfondskatt

Har du gjort avdrag för ökning av expansionsfond vid R36 på blankett NE eller punkt 21 på blankett N3A ska du fylla i beloppet i ruta 12.1 i din inkomst deklaration. Skatten är 20,60 % på underlaget.

Har du tagit upp en minskning av expansionsfonden som inkomst vid R37 på blankett NE eller punkt 22 på blankett N3A ska du fylla i beloppet i ruta 12.2 i inkomstdeklarationen.

Den skatt du ska betala på ökning av expansionsfond eller den skatt du tillgodoräknas vid minskning, ingår i den slutliga skatten.

13. Nedsättning av egenavgifter

13.1 Regionalt nedsättningsbelopp

Om du bedriver verksamhet från fast driftsställe inom stödområde får du göra avdrag för regionalt nedsättningsbelopp. Avdrag medges från egenavgifterna med 10 procent av underlaget, dock högst 18 000 kr per år. Regionalt avdrag gör du i ruta 13.1.

För följande verksamheter medges inte nedsättning:

  • jordbruksverksamhet som avser produkter som anges i bilaga 1 till fördraget om upprättande av Europeiska gemenskapen
  • fiskeri- eller vattenbruksverksamhet
  • transportverksamhet

Om du har anställd personal får du varje månad göra ett avdrag med 10 procent av underlaget för arbetsgivaravgifter, men högst med 7 100 kr. Underlag och avdrag för arbetsgivaravgifter redovisas i arbetsgivardeklaration. Du får också göra avdrag från underlaget för egenavgifter i inkomstdeklarationen, men det totala avdraget avseende stödområdet för arbetsgivar- och egenavgifter är maximerat till 85 200 kr per år.

Vilka stödområden som berättigar till regional nedsättning samt ytterligare information om reglerna hittar du i Skatteuträkningsbroschyren (SKV 425).

14. Allmänna avdrag (näringsverksamhet)

I vissa fall får du dra av ett underskott av aktiv näringsverksamhet som allmänt avdrag. Det gäller om verksamheten är nystartad eller om du har bedrivit konstnärlig, litterär eller liknande verksamhet. Allmänt avdrag som dras av i ruta 14.1 på inkomstdeklarationen hämtar du vid kod R45 på blankett NE eller vid punkt 31a på blankett N3A.

15. Underlag för fastighetsavgift

För hyreshus med bostäder är avgiften 1 589 kr per lägenhet, dock högst 0,3 % av taxeringsvärdet. Detta belopp motsvarar ett underlag på 529 667 kr per lägenhet, vilket innebär att om antalet lägenheter multiplicerat med 529 667 är högre än taxeringsvärdet är avgiften 0,3 % av taxeringsvärdet. I annat fall blir fastighetsavgiften 1 589 kr multiplicerat med antalet lägenheter.

16. Underlag för fastighetsskatt

Underlaget för fastighetsskatt har Skatteverket i regel redan fyllt i på din inkomstdeklaration. Kontrollera att uppgifterna är riktiga.

Tomt för hyreshus/bostäder under uppförande

Den statliga fastighetsskatten är 0,4 % av taxeringsvärdet för:

  • obebyggd tomtmark för hyreshus
  • bostadshyreshus som är taxerade som under uppförande
  • bostadsmark som är bebyggd enbart med bostadsbyggnad som har andra ägare (t.ex. arrendetomter)
  • bostadsmark som är bebyggd enbart med bostadsbyggnad som saknar byggnadsvärde

Hyreshus, lokaler

Fastighetsskatten är 1,0 % av taxeringsvärdet för lokalbyggnad och lokalmark.

Industrienheter

Fastighetsskatten är 0,5 % av taxeringsvärdet för industrienheter (även täktmark).

Elproduktionsenheter

Fastighetsskatten är 1,0 % för vattenkraftverk, 0,2 % för vindkraftverk och 0,5 % för övriga värmekraftverk.

17. Övriga upplysningar

Under Övriga upplysningar ska du kryssa i om:

  • du begär omfördelning av rot- eller rutavdrag
  • någon kontrolluppgift saknas eller är felaktig
  • du har haft inkomst från utlandet
  • begär avräkning av utländsk skatt och inte redan fått sådan avräkning.

Här finns även fritextfältet Övrigt. I detta fält fyller du bara i upplysningar som Skatteverket behöver för att fastställa din slutliga skatt och som inte finns på blanketten. Du behöver alltså inte fylla i att du t.ex. har lämnat bilagor.

Du kan till exempel fylla i följande:

  • Om du har haft inkomster som inte finns med på specifikationen. Fyll i utbetalarens namn, person-eller organisationsnummer, adress, belopp och avdragen skatt.
  • Om du har lånat pengar av en privatperson fyller du i personens namn, personnummer, eventuell adress samt betald ränta.
  • Om du begär avdrag för pensionssparande med ett annat belopp än det som Skatteverket redan fyllt i på din deklaration.
  • Om du inte ska betala fastighetsavgiften eller fastighetsskatten och anledningen till det.
  • Om du haft uppskov med beskattning av vinst vid byte av privatbostad och äganderätten till ersättningsbostaden har övergått till någon annan. Har det skett genom arv, testamente, bodelning eller gåva ska du lämna uppgift om den nye ägarens namn, adress och person-/organisationsnummer.
  • Om du fått aktier eller andelar genom arv, testamente, bodelning eller gåva och tidigare ägare har uppskov med beskattning av vinst vid andelsbyte, ska du lämna uppgift om överlåtarens namn, person-/organisationsnummer och adress.
  • Om du begär en särskild skatteberäkning för ackumulerad inkomst.

18. Underskrift

När du skriver under försäkrar du att de uppgifter du lämnat är riktiga och att du inte har utelämnat något.

Observera att du också försäkrar att de uppgifter Skatteverket fyllt i och som du inte ändrat är riktiga.

  • Deklaration för barn under 16 år ska skrivas under av barnets förmyndare, d v s oftast barnets föräldrar.
  • Deklaration för barn som fyllt 16 år, men inte 18 år, ska skrivas under av barnets förmyndare om barnet endast har kapitalinkomster. Om barnet har haft både kapitalinkomster och arbetsinkomster ska både barnet och förmyndaren skriva under deklarationen.
  • Deklaration för dödsbo ska skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det är grundregeln. Det räcker dock att en delägare skriver under om denne har fått fullmakt från de andra delägarna. Om det finns en testamentsexekutor ska denne i stället skriva under. I de fall där den dödes egendom har satts att förvaltas av en boutredningsman ska denne skriva under.