Grunduppgifter för privatpersoner

Familjetyper

Personnummer

För att skatt och avgifter och pensionsgrundande inkomster alltid ska beräknas korrekt måste du skriva in personnummer. Programmet tillåter endast rimliga födelsedatum och varnar om de fyra sista siffrorna är felaktiga.

Genom att välja alternativet Arbeta med - Grunduppgifter kan du senare komplettera de uppgifter som lämnas här.

Fältet Födelseår beräknas automatiskt utifrån inmatat personnummer. I vissa situationer, exempelvis om du har ett GD-nummer, kan du behöva ändra födelseår manuellt genom att markera Ändra.

Kommunal skattesats m m

När du i Grunduppgifter markerar kommun och församling i förteckningen visar programmet den aktuella skattesatsen för kommunalskatt. Du kan direkt i rutan LKF-kod ange den sexsiffriga kod som står för Län/Kommun/Församling.

Som hemkommun räknas den kommun där den skattskyldige var folkbokförd den 1 november året före inkomståret. Uppgiften är alltid förtryckt på den officiella deklarationsblanketten. Markera GD bland kommunnamnen, om skatt på inkomst av tjänst ska beräknas i det gemensamma distriktet p.g.a. utlandsboende. Skatten är då 25 % av bruttoinkomsten.

Den som inte varit bosatt i Sverige hela året anger antal påbörjade månader av vistelse i Sverige. Grundavdraget reduceras sedan automatiskt enligt aktuella regler. Läs mer i Skattverkets broschyr SKV 425.

Makar bor inte i samma kommun

Det kan förekomma att makar/registrerade partners inte bor i samma kommun och således inte heller har samma adress. För att i sådana fall registrera uppgift om sitt boende i en annan kommun än den som angetts i Grunduppgifter ska maken/partnern högst upp på sidan Skatteinställningar markera Egen inställning. Sedan kan en separat kommun anges för denna make/partner.

För att kunna ange en avvikande adress i deklarationsdelen av programmet måste man först markera i kryssrutan högst upp på blanketten INK1 för den make som har avvikande adress från vad som angetts i Grunduppgifter.

Utlandsbosatta med svensk inkomst

För den som är bosatt utomlands går det nu att ställa in programmet så att svensk skatt beräknas på svensk inkomst av tjänst och svensk inkomst av näringsverksamhet. En sådan beräkning sker om du på sidan Grunduppgifter väljer BU som kommun och församling.

När BU valts som kommun kommer programmet använda den genomsnittliga kommunalskatten i landet vid skatteberäkningen. Skattesatsen fastställs årligen av Skatteverket. Så länge ingen skattesats fastställts för ett nytt år, använder programmet samma skattesats som gällde för föregående år.

Ingen begravningsavgift tas ut på den aktuella inkomsten. När markering skett för kyrkoskatt och/eller avgift till trossamfund tas dessa skattesatser med vid skatteberäkningen.

Markera på sidan Skatteinställningar om grundavdrag får beräknas

För att grundavdrag ska få beräknas på inkomsten ifråga måste 90 procent eller mer av personens inkomster komma från Sverige. I så fall beräknas ett grundavdrag som om personen varit bosatt i Sverige hela året (även om du bodde här del av året). Uppfylls gränsen på 90 procent ger det också rätt till allmänna avdrag samt skattereduktion för arbetsinkomster (jobbskatteavdrag). Du måste markera i kryssrutan i avsnittet Egen inställning överst på sidan Skatteinställningar om grundavdrag ska beräknas av programmet.

Om du uppfyller gränsen för 90 procent ska du alltid ange Bosatt i Sverige “Hela året�? då Skatteverket anser att grundavdrag ska räknas för hela året även om du bodde här del av år.

Kyrkoavgift och begravningsavgift

Alla svenskar måste betala en begravningsavgift som täcker kostnader för begravningsväsendet.

Medlemmar i Svenska kyrkan betalar också en medlemsavgift, kallad kyrkoavgift.

Även ett antal andra trossamfund har regeringens tillstånd att ta ut medlemsavgifter via skattsedeln.

För att skatteuträkningen ska bli korrekt måste du ange kyrklig tillhörighet.

Ange medlemsskap

Du har möjlighet att ange medlemskap i Svenska Kyrkan liksom i de övriga olika trossamfund där staten tar ut medlemsavgiften via skattsedeln.

Du kan även välja att ange medlemskap både i Svenska Kyrkan och i ett av de övriga trossamfunden.

Du kan också välja alternativet Enbart begravningsavgift. Då beräknas endast den obligatoriska begravningsavgiften i programmets skatteuträkning.

Medlem i Svenska kyrkan

För medlem i Svenska kyrkan visas storleken på kyrkoavgift respektive begravningsavgift vilka båda normalt bestäms av vilken församling inom Svenska kyrkan man tillhör.

Icketerritoriella församlingar

De personer inom Svenska Kyrkan som tillhör någon av landets fåtaliga s.k. icketerritoriella församlingar betalar kyrkoavgift till dessa församlingar, medan begravningsavgiften bestäms av bostadsorten (kommun/församling).

För dessa personer måste man för begravningsavgiftens skull markera kommun/församling.

Istället för att som tillhörighet markera Svenska kyrkan måste namnet på den icketerritoriella församlingen markeras, exempelvis Hovförsamlingen, Stockholm.

Enbart begravningsavgift

Du kan även markera valet Enbart begravningsavgift.

I så fall beräknas bara den obligatoriska begravningsavgiften, som bestäms genom att du på vanligt sätt anger den församling som du bor i.

Enbart begravningsavgift betalas av den som inte är medlem i Svenska kyrkan och inte heller via skattsedeln ska betala avgift till annat trossamfund.

Avgift till annat trossamfund

Ett antal andra trossamfund än Svenska kyrkan har fått regeringens tillstånd att debitera medlemsavgift via skattsedeln.

Du kan välja bland dessa samfund i listan. Avgiftssatsen (procent av beskattningsbar inkomst) till det valda trossamfundet kommer då att visas i samma fält som kyrkoavgift.

Om man väljer alternativet Annat trossamfund är det möjligt att själv skriva in en procentsats för avgift till trossamfund, som programmet i så fall använder sig av vid beräkningen av den avgift som då ingår i total skatt i programmets skatteuträkning.

Medlem både i Svenska kyrkan och i ett trossamfund

Det finns personer som via skattsedeln betalar medlemsavgift både till Svenska Kyrkan och ett trossamfund. Dessa kan nu välja att markera sådana medlemsalternativ och behöver inte skriva in några egna belopp.

Helt egna skatte- och avgiftssatser

Den som av någon anledning vill skriva in egna belopp för samtliga skatte- och avgiftssatser kan välja alternativen Annan kommun/Annan församling, som kan markeras efter den sista kommunen (efter Övertorneå).

Då ges möjlighet att skriva in egna värden i alla fält för skatte- och avgiftssatser.

Adressuppgifter på blanketter

Om du skriver in adressuppgifter etc kan dessa föreslås på olika blanketter.

Låt programmet föreslå e-postadress

På sidan Grunduppgifter finns även en möjlighet att ange e-postadress, vilken i Visma Skatt Proffs kan föreslås när du skickar PDF-fil eller skattfil via e-post till den person som skattefilen avser.

Vill du inte att programmet ska förslå någon e-postadress, avmarkerar du fältet till höger om e-postadressen i Grunduppgifter.

Om du startar Visma Skatt Proffs via Visma Byråstöd och klienten är en juridisk person, är inte fältet Föreslå då e-post skickas markerad. I detta fall får du själv markera om du vill att aktuell e-postadress ska föreslås.

Sista inlämningsdag för deklarationen

I det nedersta avsnittet ser du vilken som är den sista ordinarie inlämningsdagen för deklarationen beroende på hur den lämnas till Skatteverket.

För fysiska personer kan revisorer/redovisningskonsulter etc fortfarande ansöka om anstånd så byråns deklarationer kan lämnas senast den 15 juni om de lämnas elektroniskt.

Om du lämnar in hela inkomstdeklarationen elektroniskt och inte gör några ändringar/tillägg kan du få tillbaka skattepengar i april. Markera om detta gäller aktuell deklaration.

I blankettöversikten i programmets deklarationsdel visas även med olika färgmarkeringar om blanketter ska lämnas in elektroniskt eller på papper.

Dela upp skattefil på grund av exempelvis skilsmässa eller dödsbo

Om du har en skattfil för två personer och denna behöver delas upp på grund av exempelvis skilsmässa eller dödsbo så kan du byta familjetyp på sidan Grunduppgifter.