Hobbyverksamhet

Programmet ger hjälp att beräkna den skattepliktiga inkomsten av en hobbyverksamhet som deklareras på blankett T2.

Med hobbyverksamhet menas en verksamhet som bedrivs varaktigt och självständigt. Den saknar dock vinstsyfte, vilket skiljer hobbyverksamheten från vanlig näringsverksamhet.

En hobbyverksamhet är normalt inte momspliktig för sina inkomster och ingen avdragsrätt för moms finns.

vismaspcs.se kan du läsa om vilka regler som gäller för hobbyverksamhet.

Inkomster

I regel härrör inkomst av hobbyverksamhet från försäljning av alster som producerats i hobbyverksamheten. Även tävlingsvinster är skattepliktiga och ska redovisas som intäkt i hobbyverksamheten.

Försäljning av tillgångar som använts inom hobbyverksamheten beskattas däremot inte som intäkt av hobbyverksamheten utan enligt reglerna om kapitalvinster vid försäljning av lösöre som innehafts för personligt bruk.

Kostnader

Som kostnader får från intäkterna dras av utgifter som uppstått för intäktens förvärvande. Det kan gälla inventarier, material, resor etc. För att en kostnad ska vara avdragsgill är det inte nödvändigt att kostnaden som inneburit att det samtidigt uppstått en inkomst. Det viktiga är att kostnaden uppstått i den skattepliktiga hobbyverksamheten.

När det gäller större investeringar som kostat mer än ett halvt av inköpsårets prisbasbelopp (se vidare i Infobanken) kan man inte få avdrag med hela kostnaden på en gång. Istället får man göra förslitningsavdrag. Detta avdrag ska i princip motsvara den verkliga värdenedgången på utrustningen under året.

Om verksamheten visar underskott får detta sparas och under de närmaste fem åren dras av mot framtida överskott.

Underskott från tidigare år skrivs in som en del av kostnaderna.

Avstämning av egenavgifter/löneskatt

Den som har en inkomst av hobbyverksamhet ska i regel betala egenavgifter eller löneskatt på inkomsten. Samtidigt är egenavgifter/löneskatt avdragsgilla från inkomsten. Avdraget för årets avgifter/löneskatt sker med ett schablonberäknat belopp.

Den som förra året gjorde ett schablonavdrag för egenavgifter/löneskatt på hobbyinkomster ska i årets deklaration göra en avstämning.

Man jämför då det schablonavdrag som gjordes i förra årets deklaration mot verklig egenavgift/löneskatt som betalades. Den verkligt debiterade egenavgiften/löneskatten framgår av den slutskattesedel som kommit för skatten på inkomsterna från föregående år.

Den som betalade lägre verklig avgift/löneskatt än schablonavdraget som gjordes i förra deklarationen, anger skillnaden som ett positivt belopp. Det ökar då årets inkomst.

Om schablonavdraget för egenavgifter/löneskatt i fjolårets deklaration var lägre än det verkliga belopp som betalades, anges skillnaden som ett negativt belopp - alltså med minustecken framför. Beloppet minskar då årets inkomst.

Avdrag för årets egenavgifter/löneskatt

Programmet föreslår ett schablonavdrag för årets egenavgifter enligt den procentsats som du ser i ett fält längst till vänster i texten. Procentsatsen föreslås enligt de regler som beskrivs i programmets Informationsbank i avsnittet Egenavgifter/arbetsgivaravgifter för inkomståret.

Normal beräkning av egenavgifter

Inkomster på blankett T2 som understiger 1 000 kr tar programmet normalt inte med i underlaget för beräkning av egenavgifter/löneskatt.

Egen justering av beräkning av egenavgift/löneskatt

Om du i något enstaka fall skulle behöva göra manuella ändringar av programmets föreslagna avgiftssatser eller beräknade av underlag för egenavgifter/löneskatt, finns den möjligheten.

Först markerar du i så fall Egna uppgifter på sidan Egenavgifter, karensdagar m m.

Därefter finns möjlighet att skriva in egna procenttal för beräkning av hel avgift. Procenttal för ev kvoterade avgifter beräknas alltid automatiskt av programmet enligt de avrundningsregler som lagen kan föreskriva för olika år.

Du kan även ange själva underlaget helt manuellt.

Överskott

Beräknat överskott tas upp som inkomst i programmets skatteuträkning.

Inkomsten är i regel pensionsgrundande, dock inte för personer födda 1937 eller tidigare och inte heller för dödsbon där dödsfallsåret är tidigare än aktuellt inkomstår.

Underskott

Underskott som uppkommer i verksamheten får sparas i fem år och under den tiden dras av mot framtida hobbyinkomster.

Undantag görs för underskott som beror avstämning av egenavgifter, vilket får anges som bland avdragen vid kod 2.3 på huvudblanketten INK1 det år underskottet uppkommer om det inte utnyttjas som avdrag mot årets hobbyinkomster.