Medhjälparfall eller gemensam verksamhet

När två makar är verksamma i samma firma är det inte möjligt för den ena maken att anställa den andra maken och betala en regelrätt lön till denne.

Istället har makarna rätt att dela upp inkomsten av näringsverksamheten mellan makarna i samband med deklarationen.

Med makar i det här fallet avses personer som är gifta med varandra eller har gemensamma barn utan att vara gifta.

Delningen av inkomsten sker på olika sätt beroende på om det är fråga om:

  • gemensam verksamhet eller om
  • ena maken bara betraktas som medhjälpare i verksamheten.

Gemensam verksamhet föreligger om båda makarna har samma ställning i verksamheten.

Ett medhjälparfall föreligger om den ena av makarna med hänsyn till utbildning, arbetsuppgifter och övriga omständigheter anses ha en ledande ställning i verksamheten och den andra maken inte har en sådan ställning.

Inkomstdelning vid gemensam verksamhet

I en gemensam verksamhet ska makarna dela inkomsten eller underskottet efter var och ens arbetsinsats i företaget.

Oftast sker uppdelningen genom att man tar var sin hälft av resultatet av verksamheten. Om fördelningen av resultatet sker på ett annat sätt, bör man i deklarationen berätta om skälen till detta.

Inkomstdelning i medhjälparfall

Inkomstdelning till en medhjälpande make får bara ske om det är överskott i verksamheten. Uppdelningen av inkomsten får inte leda till ett underskott för den make som har ledande ställning i företaget. Hänsyn ska då inte tas till underskott som sparats från tidigare år.

Den del av inkomsten som kan fördelas till en medhjälpande make är begränsad. Inkomsten får inte överstiga ett belopp som motsvarar en marknadsmässig ersättning för de timmar medhjälparen arbetat i verksamheten.

Det innebär att den medhjälpande makens inkomst måste ligga på en nivå som skulle betalats till utomstående som utfört likartade arbetsuppgifter.

Löneregler i kollektivavtal eller lönestatistik för det aktuella arbetet är vägledande vid bedömningen av vilken lön som anses marknadsmässig. Till beräknad "lön" får läggas semesterersättning och kostnaden för egenavgifter som maken ska betala.

Deklaration på NE-blanketten

Makarna ska lämna var sin NE-blankett oavsett om det gäller gemensam verksamhet eller medhjälparfall.

Redovisning av inkomster/utgifter fram till fältkod R17

Oavsett om det gäller gemensam verksamhet eller medhjälparfall behöver enbart en av makarna redovisa inkomster och utgifter i verksamheten fram till dess att ett resultat kan beräknas före inkomstuppdelningen, dvs fram till fältkod R17 på NE-blanketten.

Fördelning av resultatet på NE vid gemensam verksamhet vid R18 eller R19

Den av makarna som redovisat alla inkomster/utgifter fram till och med fältkod R17 i en gemensam verksamhet anger vid fältkod R18 på NE den andra makens andel av resultatet om det är ett överskott och vid kod R19 om det är ett underskott.

Maken som inte lämnar några uppgifter före fältkod R17 på NE-blanketten börjar med att skriva sin andel av resultatet vid fält R18 på sin NE-blankett och det är ett underskott och vid R19 om det är ett överskott.

Fördelning av resultatet på NE i medhjälparfall

Den av makarna som har den ledande ställningen i verksamheten redovisar alla inkomster/utgifter fram till fältkod R17. Vid fältkod R20 redovisar maken med ledande ställning sedan den andel av överskottet (bara överskott kan fördelas i medhjälparfall) som avgår som ersättning till medhjälpande make, dvs. den marknadsmässiga ersättningen för dennes insats.

Den medhjälpande maken anger motsvarande belopp som inkomst vid fältkod R20 på sin egen NE-blankett.

Relaterade avsnitt

Makar i enskild firma och N6-blanketten