Överföring till K10 och K12

Till deklarationsblanketten K10 resp K12 kan du överföra uppgifter om ett fåmansbolag från kalkylen Fåmansbolag för det första av de två år som kalkylen hanterar. Observera att skattefilen måste gälla privatperson (enskild firma, delägare i handelsbolag eller aktiebolag) för att det ska vara möjligt att skapa en kalkyl för fåmansbolag.

För att överföringen ska bli komplett måste du ha lämnat uppgifter på förstasidan i kalkylen, angett uppgifter på sidan Aktiehändelser m m samt kompletterat på sidan Sparat utdelningsutrymme med eventuellt ingående värde för sparat utdelningsutrymme.

På sidan för Årets utdelning anges datum och belopp för årets utdelning om sådan skett.

Överföring till K10/K12 sker från programmets central för överföring av uppgifter till programdelen Deklaration. Även överföring till kontrolluppgift KU 31 kan väljas vid behov.

Överföringsfunktionen når du med menyvalet Kommando - Överför till Deklaration eller via länkar på förstasidan och på sidan Utdelning i fåmanskalkylen.

Överföring till K10

Från kalkylen överförs uppgifter om beräkning av gränsbelopp samt eventuell utdelning och/eller försäljning.

Markera överföringsalternativ

Du börjar med att markera raden för kalkylen Fåmansbolag som visas i överföringsfunktionen. Då visas valmöjligheter som finns vid överföringen.

Överföring till blankett KU31

Samtidigt som överföring sker till K10 har du möjlighet att markera att beloppet för årets utdelning även ska överförs till blankett KU 31 för den kontrolluppgift som ska lämnas till Skatteverket.

Försäljningen avser aktier anskaffade genom andelsbyte

Om du ska överföra uppgifter om en försäljning ska det på K10 särskilt markeras om aktierna som sålts har anskaffats genom andelsbyte. För att en sådan uppgift ska överföras måste du själv markera kryssrutan i det tillvalet.

Överföring av beräkning av gränsbelopp m m

På K10-blankett finns på sidan 1 möjlighet att ange underlag för beräkning av gränsbelopp enligt schablonregeln, (även kallad förenklingsregeln). På sidan 2 anges beräkningar av gränsbelopp enligt huvudregeln, då summan av utdelningsutrymme enligt lönesummeregel + kapitalunderlag bildar årets nya gränsbelopp.

Kalkylen beräknar alltid gränsbeloppet enligt båda reglerna. Som redan nämnts vill dock Skatteverket att man på K10-blanketten enbart anger uppgifter antingen för schablonregeln (förenklingsregeln) på sidan 1 av K10 eller för huvudregeln på sidan 2 av K10. Av det skälet överför programmet enligt den regel som ger årets högsta nya gränsbelopp.

Överföring av uppgifter om försäljning

När du i kalkylen redovisat en försäljning kommer uppgifter om försäljning att överföras till sidan 3 av K10.

Beskattning av skalbolagsaktier som passiv näringsinkomst

När en vinst som uppstår vid försäljning av aktier ska beskattas som passiv näringsinkomst enligt reglerna om försäljning av skalbolag ska du välja händelsen Sälj skalbolag på sidan Aktieinnehav. Det innebär att säljaren för försäljningsåret ska betala inkomstskatt och löneskatt på vinsten. Vid överföring till K10 kommer därför inga uppgifter om försäljningen att anges på sidan 3 av K10-blanketten. Istället kommer hela vinstbeloppet av programmet att anges som passiv näringsinkomst på deklarationens huvudblankett INK1.

Överföring av uppgifter om lönekravet

På sidan 4 av K10-blanketten ska uppgifter lämnas om beräkning av lönekrav. Sådana uppgifter behöver enbart lämnas när årets nya gränsbelopp som redovisas på K10 har beräknats enligt lönesummereglerna.

När programmet väljer att från kalkylen överföra värden för årets gränsbelopp som enbart beräknats enligt schablonregeln kommer inget att överföras till avsnittet för lönekravet.

Uppgifter om omräknat omkostnadsbelopp

När omkostnadsbeloppet beräknats kan man för aktier anskaffade före 1993 ibland beräkna gränsbeloppet enligt reglerna om indexuppräkning eller kapitalunderlag. Programmet anger vid överföring från kalkylen i förekommande fall på K10 hur ett omräknat omkostnadsbelopp beräknats.

Överföring till K10

Från kalkylen överförs uppgifter till blankett K12 om eventuell utdelning och/eller försäljning.

Överföring till K12 sker i två situationer. Den ena gången överföring sker till K12 är då du avmarkerat valet på kalkylens förstasida om att aktierna är kvalificerade. Överföring till K12 kommer även att ske om du i samma avsnitt på förstasidan i kalkylen markerat att den s k utomståenderegeln gäller.