Utdelning och kapitalvinst i fåmansbolag

Med hjälp av kalkylen Fåmansbolag kan du kalkylera på löneunderlag och lönekrav samt räkna ut skatten på aktieutdelning och aktieförsäljning. Du får också en uttagsanalys som visar hur ägaren kan göra uttag ur företaget med lägsta skatt och bästa möjliga sociala förmåner.

Genom överföring från Fåmansbolag kan du dessutom enkelt skapa eller komplettera uppgifter på K10-blanketter i programdelen Deklaration. Enbart enstaka, mycket ovanliga situationer kan kräva att du manuellt måste fylla i K10 i deklarationsdelen av programmet.

Uppgifter för årets K10-blankett skriver du in i kalkylen Fåmansbolag för det första av de två åren som kalkylen hanterar.

Även överföring till blankett K12 är möjlig. Det ska göras då aktierna inte är kvalificerade, t ex då den s k utomståenderegeln gäller.

Lämna grundläggande uppgifter

Börja med att lämna grundläggande uppgifter.

  • Förstasidan i kalkylen lämnar du uppgift om företaget och ägarförhållanden. Dessa grunduppgifter styr olika beräkningar i kalkylen.  
  • På sidan Aktiehändelser lämnar du uppgift om aktieanskaffningar, försäljningar m.m.
  • På sidan Löneunderlag skriver du in uppgifter för lönesummeregeln om den är aktuell (även dotterbolag hanteras.)
  • På sidan Sparat utdelningsutrymme finns beräkningshjälp för historiskt sparat utdelningsutrymme och du kan göra justeringar av gränsbelopp.

På förstasidan i kalkylen lämnar du olika företags- och ägaruppgifter som dels har betydelse för kalkylens beräkningar, dels används vid överföring till deklarationsblanketter.

Relaterade avsnitt

Företags- och ägaruppgifter
Registrera aktiehändelser
Sparad utdelning
Räkna på årets utdelning
Uttagsanalys av lön/utdelning
Nedsättning av aktiekapital i fåmansbolag via inlösen
Nedsättning av aktiekapital i fåmansbolag utan att antalet aktier minskas

Spara beräkningar för olika fåmansbolag

Du kan skapa ett obegränsat antal kalkyler för fåmansbolag.

Överföring till K10/K12 kan göras från vart och ett av de olika företagen du för aktuell deklaration har skapat i Fåmansbolag.

Överför ingående värden till år 2

När grunddata väl skrivits in en första gång i kalkylen Fåmansbolag för år 1 kan du i en funktion på kalkylens Förstasida överföra utgående värden från år 1 så att de blir ingående värden år 2.

Vid hämtning från föregående år flyttas även uppgifter från föregående år till avsnittet för historiska uppgifter som finns på sidan Sparat utdelningsutrymme. Om totala antalet aktier i bolaget ändras kan dock manuell justering av historiska uppgifter behöva ske.

Relaterade avsnitt

Hämta fåmanskalkyl från föregående år

Data flyttas med till nya årgångar av skatteprogrammet

Samtliga relevanta uppgifter för ett bolag som i årets program sparas i kalkylen Fåmansbolag kommer vid import av uppgifter till en skattefil i nästa årgång av programmet att flyttas med till Fåmansbolag i den nya skattefilen.

Vid import till nytt år flyttas även uppgifter från föregående år till avsnittet för historiska uppgifter som finns på sidan Sparat utdelningsutrymme. Om antalet totala aktier i bolaget ändras kan dock manuell justering av historiska uppgifter behöva ske.

Registrera aktiehändelser i fåmansbolaget

För varje företag ska du på sidan Aktiehändelser m m registrera aktiehändelser på liknande sätt som i programmets aktiehanterare. Här skriver du in uppgifter om anskaffningar, emissioner, ovillkorliga ägartillskott, gåvor och försäljningar.

De flesta uppgifter behöver bara lämnas en gång. Därefter räcker det oftast att du från år till år matar in data om eventuella nya aktiehändelser. Då räknas anskaffningsutgiften om automatiskt.

Begränsningar i kalkylen

Kalkylen gäller inte för ägare av bolag där aktier i fåmansbolaget är marknadsnoterade.

Kalkylen klarar bara att hantera en försäljning under inkomståret. När händelsen Sälj eller Gåva/arv(-) har angetts är detta dessutom den sista händelsen under året som kan anges.

Sker flera försäljningar under inkomståret måste dessa hanteras i separata kalkyler av användaren.

En annan begränsning i kalkylen är att du bara kan ange en utdelning under inkomståret per företag.

Vid försäljning av fastighet i fåmansbolag som varit aktieägarens bostad kan också manuella justeringar behöva ske av gränsbelopp.

Relaterade avsnitt

Registrera aktiehändelser

Komplettera vid kapitalunderlag

På sidan Aktiehändelser lämnar du även eventuella kompletterande uppgifter för beräkning av anskaffningsutgift enligt reglerna om kapitalunderlag. Vid försäljning måste komplettering även ske med uppgifter om vinstutdelningar under försäljningsåret.

Relaterade avsnitt

Uppgifter om kapitalunderlag

Håller reda på sparade belopp

När du skapar en ny kalkyl måste du själv på sidan Sparat utdelningsutrymme ange eventuella värden för sparat gränsbelopp vid inkomstårets början. Det finns då hjälp att få i programmet för en historisk beräkning.

Programmet visar därefter årets nya gränsbelopp som kalkylen beräknat med hänsyn till anskaffningsutgifter, löneunderlag och sparat utdelningsutrymme.

Du har själv möjlighet att ange tillkommande/avgående belopp för gränsbelopp vid vissa mer ovanliga aktiehändelser under året, t.ex. vid gåva.

Relaterade avsnitt

Sparad utdelning

Hjälpmedel för att beräkna löneutrymme

Kalkylen innehåller hjälpmedel där på sidan Löneunderlag kan beräkna lönekrav och löneutrymme för lägre beskattad utdelning utdelning baserat på lönesumman i moder- och dotterbolag.

Planera för utdelning

När grundläggande uppgifter lämnats i kalkylen visar programmet de gränsbelopp för lägre beskattad utdelning som står till förfogande vid inkomstårets utdelning.

Högst upp på sidan Årets utdelning visas vilka belopp som i vid årets utdelning kan lämnas med kapitalskatt.

Du kan skriva in planerade utdelningsbelopp och direkt få besked om skatteeffekten för ägaren. När kalkylens skatteberäkning baseras på skatteplaneringens alternativ beräknas skatten med hänsyn till samtliga övriga inkomstbelopp som angetts i skatteplaneringen för ägaren.

Det belopp för årets utdelning som du skriver in i kalkylen är det belopp som även används vid överföring av uppgifter till K10/K12.

Relaterade avsnitt

Räkna på årets utdelning

Lägsta skatten med uttagsanalys

I kalkylen kan du också studera kalkylens Uttagsanalys som visar vilka uttag från ett bolag som är skattemässigt bäst i varje enskild situation.

När beräkningarna i kalkylen baseras på skatteplaneringens alternativ görs uttagsanalysen på verkligt inmatade värden för ägaren i skatteplaneringen. Uttagsanalys utgår ifrån läget före årets utdelning, oavsett vilket utdelningsbelopp som angetts i kalkylen.

Utskrift av beräknad anskaffningsutgift

På sidan för Årets utdelning kan du via knappen Visa beräkning få en detaljerad beskrivning över hur programmet beräknat anskaffningsutgiften vid utdelning respektive försäljning och vad som kommer att överföras till deklarationsblanketter. Övriga uppgifter som överförs till deklarationen om en försäljning som matats in på sidan Aktiehändelser m m visas i en analys på sidan Resultat försäljning.

Överföring till blankett K10/K12

När du skrivit in de verkliga uppgifterna för aktiehändelser inklusive eventuell försäljning under inkomståret och uppgift om utdelning kan du med ett enda kommando överföra alla uppgifter direkt till blankett K10 eller K12 i deklarationsdelen av programmet.

Relaterade avsnitt

Överföring till K10 och K12

Situationer som inte hanteras av kalkylen

Som nämnts klarar kalkylen bara av att hantera högst en utdelning och en försäljning under inkomståret.

Kalkylen tar inte hänsyn till mer ovanliga förhållanden vid beräkning av gränsbelopp. I hjälpavsnittet om Sparat utdelningsutrymme beskrivs situationer då manuell justering måste ske.

Kalkylen kan heller inte ta hänsyn till de fall då lagen om skatteflykt ska tillämpas. (Jämför med RR mål nr 4679:1997).

Relaterade avsnitt

Sparad utdelning

Mer information om regelverket

I programmets hjälptexter finns viss beskrivning av skatteregler vid utdelning från fåmansbolag och försäljning av aktier i fåmansbolag.

Mer information finns på Skatteverkets hemsida på internet.