Skapa en betalfil

I den här övningen ska du träna på att skapa en betalfil.

Företagets bankgironummer är kopplat till ett av företagets bankkonton, oftast kallat företagskonto. När du skickar en betalfil till banken så dras pengar från ditt företagskonto den dag som du angett som betaldag på respektive leverantörsfaktura.

Filen skapas i ett speciellt filformat beroende på vilken bank du har. Har du Nordea kan du välja mellan LB, XML/ISO20022 (pain 001.001.0) och PO3. För övriga banker kan du välja LB och XML/ISO20022 (pain 001.001.0). Ska du skicka utlandsbetalningar kan du även välja olika format för dessa.

En betalning kan innehålla bank- eller plusgironummer eller kontonummer. Saknas någon av dessa uppgifter så skickas istället en utbetalningsavi till den adress som ligger med i betalinformationen.

Förutsättningar

Detta krävs för att göra övningen i:

Övningsbolaget AB Övningen kräver att du först gjort övningen Registrera leverantörsfakturor.
Eget skapat bolag Övningen kräver att du först gjort övningarna Registrera leverantörsfakturor och Gör inställningar för utbetalning via fil.

Uppgift

  1. Välj Betalningar - Utbetalningar.
  2. Markera fakturan från Redovisningsbyrån som ska betalas. Totalbeloppet i betalfilen ska bli 18 750 kr.
  3. Välj kommandot Skicka betalfil.

Nu har din betalfil skapats. När du i vanliga fall skapar betalningar i ditt företag ska betalfilen sedan hämtas upp i din interbank och godkännas där.

Läs mer om funktionen i programmets hjälp, i avsnittet Skapa utbetalning via betalfil.

Att tänka på

  • När du väljer Skicka betalfil kan du skriva ut en banklista. Det är inte nödvändigt att skriva ut den, men den kan i vissa fall vara smidig att ha som underlag för attest med mera.
  • Om du har angivit både bankgironummer och plusgironummer när du registrerade leverantören i leverantörsregistret så väljer programmet Bankgiro automatiskt. Har du Nordea och formatet PO3 väljer programmet PlusGiro istället.
  • Det är möjligt att tillfälligt ändra betalsätt i fönstret Skicka betalfil under Mer info.