Byta kontoplan

Om du vill byta kontoplan kan du endast göra det i samband med att du skapar nytt bokföringsår. När du skapar ett nytt bokföringsår rekommenderar vi att du väljer Gör om kontoplan enligt och byter till den senaste BAS-kontoplanen. Läs om hur du gör det i avsnittet Skapa nytt år.

Behöver du korrigera benämningar, lägga till eller radera konton, kan du göra det i det befintliga bokföringsårets kontoplan.

Om du har valt fel kontoplan

Har du råkat lägga upp ett nytt bokföringsår med fel kontoplan, och ännu inte har börjat jobba i det nya året, kan du radera året och skapa ett nytt med korrekt kontoplan.

Gör så här för att radera ditt senaste bokföringsår:

  1. Börja med att ta en säkerhetskopia.
  2. Kontrollera att du inte har lagt in någon verifikation på det nya året. Har du gjort det kan det vara bättre att du istället korrigerar kontona i den befintliga kontoplanen. Vill du trots allt radera året skriver du ut en Verifikationslista så att du kan bokföra verifikationerna på nytt i det nya året med rätt kontoplan.
  3. Om du har projekt som löper in på det år som du vill radera, måste du först ändra slutdatumet för projektet så att det är ett datum före det bokföringsår som du vill radera. När du sedan har raderat bokföringsåret går du in på projektet och ändrar slutdatumet till det korrekta.
  4. Kontrollera att det år du ska radera inte är aktivt. Det ser du längst ner till höger på bildskärmen.
  5. Gå in under Arkiv - Bokföringsår - Radera år.
  6. Markera det bokföringsår som du ska ta bort och klicka på Radera.

Nu kan du lägga upp ett nytt bokföringsår och därmed byta kontoplan.

Relaterade avsnitt