Lägg till nytt konto

  1. Välj Bokföring - Kontoplan.
  2. Klicka på knappen Ny.

Tänk på att kontrollera om det konto du försöker lägga upp finns sedan tidigare. Finns kontot redan i kontoplanen så markerar du det som Aktivt.

Istället för att lägga upp ett nytt konto från början kan du kopiera ett befintligt från samma kontoklass du tänkt lägga upp det nya kontot i. På så sätt får du med rätt momsrapportkod och rätt SRU-kod.

Vill du se en beskrivning av de olika kontoplanerna och en pdf över vilka konton som ingår så hittar du det i avsnittet Kontoplaner.

  1. Fyll i uppgifterna för kontot. Vill du få mer information om de olika fälten du kan fylla i för kontot hittar du det i avsnittet Kontoplan, fliken Kontoplan.

Kontot sparas automatiskt. Kontrollera att kontot har blivit upplagt genom att gå tillbaka till listläget.

Tänk på att om du skapar ett nytt bokföringsår och därefter lägger upp ett nytt konto i det gamla bokföringsåret så följer inte detta konto med till det nya bokföringsåret. I det fallet måste du lägga upp kontot på nytt i det nya bokföringsåret, eftersom kontoplanen gäller per bokföringsår.

Kontrollera att konton som berör momsrapporten har momsrapportkod. I de kontoplaner som finns i programmet vid leverans är korrekta momsrapportkoder registrerade.

SRU-koden används för att räkenskapsschemat ska bli rätt. I de kontoplaner som medföljer programmet finns SRU-koder angivna för kontona.

Vill du ändra ett upplagt konto väljer du Bokföring - Kontoplan och klickar på knappen Ändra.

Vill du ha hjälp med vilka konton du ska använda när du bokför rekommenderar vi att du vänder dig till Visma Spcs forum för bokföringsfrågor. Där kan du hitta svar på frågor du har, men även ställa egna frågor till forumets användare.

Sökord: skapa nytt konto, skapa konto, kopiera konto