Rätta tidigare periods momsredovisning

Om du upptäcker ett fel som berör föregående periods momsredovisning kan du rätta det och skicka in redovisningen till Skatteverket igen.

  1. Avbryt arbetet med den påbörjade momsredovisningen.
  2. Ångra momsredovisningen för föregående period.

Du ångrar en momsredovisning genom att klicka på den i listan under Bokföring - Momsredovisning. När listan fälls ut klickar du på knappen Åtgärder - Ångra.

Observera att det bara går att ångra den senast gjorda momsredovisningen.

  1. Skapa och bokför verifikationer för att rätta de fel som momskontrollen hittat.
  2. Skapa en ny momsredovisning som ersätter den du tidigare ångrade.
  3. Skapa en ny momsredovisning för aktuell period.

Glöm inte att skicka in både den rättade momsredovisningen för föregående period och den nya som gäller aktuell period till Skatteverket.

Förändring av momsperiod

Momsrapporter som är bokförda påverkas inte om du förändrar inställningen. Har du påbörjat en ny momsrapport och sedan vill ändra inställningen för momsperioden måste du stänga fönstret Ny momsrapport. Ändra inställningen under Inställningar - Företagsinställningar, fliken Bokföringsuppgifter och sedan skapa momsrapporten på nytt för att ändringarna ska komma med på den nya rapporten.

Ändra redovisningsperiod för redan bokförd momsredovisning

Vill du ändra redovisningsperioden för redan bokförda momsredovisningar måste du ångra dem. Du ändrar sedan inställningen under Inställningar - Företagsinställningar, på fliken Bokföringsuppgifter och fältet Momsperiod. Sedan kan du skapa nya momsredovisningar med de nya perioderna.

Relaterade avsnitt

Skapa manuell verifikation
Avvikelser momsredovisning