Visma eEkonomi Smart
Visma Betalt Direkt
Visma Betalt Direkt låter dig sälja enskilda fakturor direkt i ditt program. Du får pengar snabbt, blir effektivare och minskar din administration. Läs mer nedan om fördelarna med tjänsten, hur du kommer igång och hur du hanterar och arbetar med dina sålda fakturor.
Tjänsten kan användas av dig som har någon av följande företagsformer: aktiebolag, enskild firma och handelsbolag. När du säljer en faktura får du betalt redan nästa bankdag. Du skapar fakturan som vanligt i Visma eEkonomi och ser direkt beloppet du kan sälja den för. Att sälja fakturan innebär inget extra arbete, allt du behöver göra är att markera en ruta på de fakturor du vill sälja.
Visma Betalt Direkt finns i programvarianterna Fakturering, Smart och Pro. Du kommer igång med tjänsten via Appar och tillval eller direkt från fakturan när ett erbjudande visas. Tjänsten är gratis att aktivera och har inga fasta kostnader.
Just nu erbjuder vi tjänsten till aktiebolag, enskild firma och handelsbolag och du kan använda den oavsett om du fakturerar andra företag eller privatpersoner.
Nej, det kostar ingenting att aktivera tjänsten. Det finns heller inga fasta avgifter. Du säljer bara de fakturor du vill och betalar bara när du sålt en faktura. Vårt tips är att aktivera tjänsten redan nu. Då är den klar att använda när du vill och behöver.
Du förbinder dig inte till någonting genom att registrera dig för Visma Betalt Direkt. Det finns inga fasta avgifter eller krav på att du ska sälja ett visst antal fakturor. Du säljer bara de fakturor du vill.
Ja, Visma Finance AB som erbjuder Visma Betalt Direkt är registrerat som finansiellt institut hos Finansinspektionen. Det innebär att Visma Finance har tillstånd från Finansinspektionen att bedriva finansiell verksamhet och att Finansinspektionen årligen kontrollerar att Visma Finance uppfyller de krav som finns. Läs mer hos Visma Finance AB.
Avgiften för att sälja en faktura är vanligtvis 2-3% av fakturans totala belopp. baseras på fakturabelopp och förfallodag. du ser direkt när fakturan skapas vad det kostar att sälja den.
När du säljer en faktura är allt klart när du klickar på Sälj faktura i programmet. Du har pengar på kontot senast nästa bankdag, Visma sköter all hantering av fakturan och du behöver inte oroa dig över räntekostnader.
Vid fakturabelåning måste du ha en jämn och hög faktureringstakt eftersom det är de utestående fakturorna som fungerar som säkerhet för lånet. Det innebär att om din försäljning sjunker, till exempel under semesterperioden, riskerar du att bli återbetalningsskyldig för lånet när kundfordringarna minskar.
Ja det kan du. Allt du behöver göra är att aktivera tjänsten under Appar och tillval. Du får då erbjudanden om att sälja fakturor när du skapar dem. Tänk på att du inte kan sälja en faktura både till Visma Betalt Direkt och Capcito.
Att sälja fakturor direkt från Visma eEkonomi Smart kommer att spara tid åt dig eftersom Visma sköter all hantering av fakturan. Vi skickar den till din kund och försäljningen av fakturan bokförs automatiskt i programmet med avräkningsnotan för försäljningen som en bilaga.
En annan fördel är att du kan kontrollera betalningsstatusen för fakturan du har sålt till Visma Betalt Direkt i programmet och kommer att se när din kund har betalat fakturan.
Ja, du kan använda Visma Betalt Direkt även om du redan har fakturabelåning via Capcito, men tänk på att du inte kan belåna en faktura du har sålt, eller sälja en faktura som är belånad.
En grundläggande skillnad mellan tjänsterna är att du vid fakturabelåning måste ha en jämn och hög faktureringstakt eftersom det är de utestående fakturorna som fungerar som säkerhet för lånet och avgör hur mycket du kan låna. Om din fakturering sjunker minskar ditt låneutrymme. När du säljer fakturor är det den enskilda fakturan som räknas och du är inte beroende av att ha en jämn faktureringstakt.
Så om din fakturering varierar över året, med lägre omsättning till exempel under semesterperioden är det bättre att sälja fakturor än att belåna dem. Vid fakturabelåning riskerar du att bli återbetalningsskyldig för lånet om din försäljning sjunker.
Om du inte vill få erbjudanden om att sälja fakturor via Visma Betalt Direkt går du till Appar och tillval och letar upp Visma Betalt Direkt. Du stänger av erbjudandena genom att klicka på den gröna knappen vid texten Visa erbjudande på kundfakturor. Knappen ändrar då färg till grått och erbjudandena visas inte längre när du skapar fakturor.
Om du vill få erbjudanden om att sälja fakturor via Visma Betalt Direkt går du till Appar och tillval och letar upp Visma Betalt Direkt. Du slår på tjänsten igen genom att klicka på den gråa knappen vid texten Visa erbjudande på kundfakturor. Knappen ändrar då färg till grönt och erbjudandena visas återigen när du skapar fakturor.
Du kommer igång med Visma Betalt Direkt genom att gå till Appar och tillval och leta upp tjänsten. Klicka på Kom igång och besvara några frågor om ditt företag. Du svarar på frågorna på någon minut.
Logga in i Visma eEkonomi Smart, gå till Appar och tillval och välj Visma Betalt Direkt i listan. Läs om tjänsten och klicka sen på Kom igång. Du kommer att få svara på några frågor om företaget, det tar bara någon minut. När du har svarat på frågorna ska en av företagets firmatecknare signera frågeformuläret.
Kom ihåg att du inte binder dig till något genom att registrera företaget för tjänsten. Det finns inga fasta kostnader eller startavgifter. Du säljer bara de fakturor du vill sälja, så aktivera tjänsten nu för att ha den redo att användas när du vill.
Det är en trygghet att veta att du kan öka företagets likviditet vid behov. Genom att aktivera tjänsten är den redo att användas när du behöver.
Uppgifterna om ditt företag är hämtade från olika källor, såsom Visma eEkonomi Smart, men också från offentliga register som exempelvis Bolagsverket. Du kan rätta uppgifterna från programmet direkt genom att stänga aktiveringsdialogen och gå till Inställningar - Företagsinställningar där du redigerar uppgifterna som behöver rättas. När du sparat ändringarna startar du aktiveringsdialogen för Visma Betalt Direkt igen.
Uppgifter från exempelvis Bolagsverket ändras på verksamt.se.
Tjänsten Visma Betalt Direkt är en finansiell tjänst som levereras av Visma Finance AB. Vi ställer frågor för att leva upp till det krav om god kundkännedom som lagen om penningtvätt ställer på finansiella företag.
Att vi ställer frågor innebär inte att vi misstänker att någon gör något oärligt. Vi frågar alla för att ta vår del av ansvaret för att förhindra penningtvätt i samhället och för att du som kund ska veta att du kan vara trygg med oss som finansiell partner. Vi ställer samma frågor till alla kunder och vi tar hand om svaren enligt kraven för banksekretessen. Genom att ställa frågorna kan vi förstå din verksamhet. Läs mer om vad kundkännedom innebär på Visma Finance AB.
Du behöver vanligtvis bara svara på frågorna en gång, med undantag för om någon fråga behöver kompletteras eller vid stora förändringar i ditt företag, som till exempel vid ett ägarbyte.
Du som vanligtvis arbetar i Visma eEkonomi Smart kan svara på frågorna. Därefter får företagets firmatecknare bekräfta att uppgifterna stämmer genom att signera med Bank-ID.
En verklig huvudman är en person som ytterst äger eller kontrollerar en juridisk person, exempelvis ett aktiebolag eller en förening. Den juridiska personen kan ha flera verkliga huvudmän.
Bolagsverket skriver att en person kan ha kontroll på olika sätt, exempelvis genom att ha mer än 25 % av rösterna genom aktier eller andelar i företaget. Eller genom att ha rätten att utse eller avsätta mer än hälften av styrelseledamöterna i företaget. Du kan läsa mer och se fler exempel på vad som avgör vem den verkliga huvudmannen i ett företag är på Visma Finance AB och Bolagsverket.
Att en person är i en politiskt utsatt ställning (PEP) innebär att personen genom sin position och inflytande kan vara i riskzonen för att utnyttjas för exempelvis mutbrott. Det är inget problem ifall ditt företag har någon person i politiskt utsatt ställning, men lagen om penningtvätt säger att vi ska känna till det. Därför frågar vi.
Även personer som är närstående (RCA) till den som är en person i politiskt utsatt ställning, anses vara i riskzonen för att utnyttjas för mutbrott och därför frågar vi även om det.
Till de som räknas som personer i politisk utsatt ställning hör till exempel statschefen, riksdagsledamöter, domare i högsta domstolen, generaler och amiraler och den som är VD för ett statsägt företag. Du kan läsa mer om detta hos Visma Finance AB och Svenska Bankföreningen.
Innan du skapar fakturor att sälja, vill vi tipsa om att kontrollera att kundens person-/organisationsnummer är tillagt i Visma eEkonomi Smart och att övriga kunduppgifter alltid är uppdaterade. Med uppdaterade kunduppgifter får du bättre erbjudanden och vi kan hjälpa till med betalningspåminnelser och inkasso på ett effektivt sätt om din kund inte betalar fakturan i tid.
Du skapar fakturan precis som vanligt i Visma eEkonomi Smart och markerar rutan vid erbjudandet du får. Därefter väljer du Sälj faktura.
Du ser direkt när du skapar fakturan om den går att sälja eller inte. Går fakturan att sälja får du ett erbjudande som du tackar ja till genom att markera en ruta.
Ja, för de fakturor du kan sälja väljer du om du vill nyttja erbjudandet och sälja fakturan eller inte. Du förbinder dig inte till något när du registrerar dig för Visma Betalt Direkt utan väljer från gång till gång om du vill sälja din faktura och få betalt redan nästa bankdag.
Avgiften för att sälja en faktura är vanligtvis 2-3% av fakturans totala belopp. baseras på fakturabelopp och förfallodag. du ser direkt när fakturan skapas vad det kostar att sälja den.
För närvarande går det bara sälja en faktura i taget men vi arbetar hela tiden på att förbättra tjänsten.
Ja, det går bra! Det spelar ingen roll om din kund är en privatperson eller ett företag.
Ja, det går bra, men du kan inte ansöka om skattereduktion hos Visma Betalt Direkt. Så fort det är gjort får du en notifiering i programmet och du kan skapa ansökningsfilen som ska skickas till .
förrän din kund har betalat fakturan tillDet kan finnas flera orsaker till varför en faktura inte kan säljas. En orsak kan vara att du har nått gränsen för hur många sålda och obetalda fakturor du kan ha. Så snart en kund betalar en faktura ökar ditt utrymme att sälja fakturor igen. Även mottagaren av fakturan kan påverka om du kan sälja den eller inte.
Det kan också bero på att du har mer 90 dagar som betalningsvillkor, att fakturan är i annan valuta än SEK eller att den är till en icke svensk kund.
Du kan aldrig sälja fakturor av typen Återkommande faktura eller en faktura vars förfallodatum har passerat.
Den enda skillnaden för din kund blir att denne ska betala fakturan till Visma Finance AB istället för till dig. De villkor ni kommit överens om, till exempel förfallodag, ändras inte. Skillnaden blir alltså enbart att din kund betalar till Visma Finance bankgiro istället för till ditt företags bankkonto. Läs mer om hur vi tar hand om din kund hos Visma Finance AB.
Ja, vi gör en bedömning av din kunds betalningsförmåga. Vi gör vår bedömning med hjälp av offentliga uppgifter från exempelvis Bolagsverket. Vi gör ingen kreditupplysning så din kund kommer inte att påverkas eller få meddelande om detta.
Nej, förfallodagen ändras inte. Det datum för betalning som du ställer in när du skapar fakturan i Visma eEkonomi Smart gäller.
Ja, det kommer att stå att fakturan kommer från dig men överlåtits till Visma Finance AB. De textrader och artikelrader du lagt till på fakturan kommer att visas precis som om du skickat fakturan direkt till kunden.
Fakturans utseende kommer att ändras enligt vår mall och vi informerar din kund om att det går att läsa mer om det hos Visma Finance AB.
Nej, det behöver du inte göra. På fakturan kommer det att stå att den ursprungligen kommer från ditt företag men att den överlåtits till Visma Finance AB.
Avgiften bokförs automatiskt av Visma eEkonomi Smart. Som standard används bokföringskonto 6064 - Factoringavgifter. Vill du använda ett annat bokföringskonto ändrar du det under Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter.
I listan under Bokföring - Verifikationer kommer du att se en verifikation för kundfakturan och en för försäljningen av den. Verifikationen för fakturan ser likadan ut oavsett om du har behållit fakturan eller sålt den. Verifikationen som visar bokföringen av avgiften får beskrivningen Faktura såld via Visma Betalt Direkt och dokumenttypen Fordran för såld faktura eftersom fakturan när du säljer den direkt bokförs som betald.
Arbetar du i kontantmetoden så skapas ingen verifikation i samband när du säljer fakturan. När du registrerar inbetalningen för din sålda faktura så gör du det under Kassa- och bankhändelser. Då bokförs avgift, försäljning och moms på samma verifikation där även kvittot bifogas.
Verifikationen får beskrivningen Betalning för såld faktura och dokumenttypen Inbetalning.
Som standard används bokföringskonto 6064 - Factoringavgifter. Vill du använda ett annat bokföringskonto ändrar du det under Företagsinställningar - Faktureringsuppgifter.
Tyvärr kan du inte få ut något rapport på detta, men du kan enkelt se en lista över dina sålda fakturor i programmet. Det gör du genom att gå till Försäljning - Kundfakturor - Alla kundfakturor, där väljer du att sortera på Sålda fakturor.
Om du har sålt fakturan före kl 09:00 har du i normalfallet pengarna på ditt bankkonto senare samma dag. Annars har du pengarna på kontot nästa bankdag.
I de flesta fall klarar programmet att matcha betalningar för fakturor automatiskt. Om du behöver matcha betalningen för fakturan manuellt gör du det under Kassa- och bankhändelser på fliken Ej bokförda bankhändelser. Om transaktionen inte har matchats automatiskt klickar du på Matcha. I fältet Bokföringshändelse välj Inbetalning för såld faktura. Läs mer om detta i avsnittet Matcha bankhändelser.
Ja, du hittar en länk till avräkningsnotan på fakturan. Avräkningsnotan bifogas också som bildunderlag till verifikationen som programmet skapar för bokföringshändelsen.
Visma Betalt Direkt skickar betalningspåminnelser och hjälper dig att skicka faktura till inkasso om det behövs. För att kunna hjälpa till med påminnelser och inkasso är det viktigt att kunduppgifterna är uppdaterade med person-/organisationsnummer innan du säljer fakturan.
Om kunden inte betalar fakturan till förfallodatumet tar Visma, utan extra kostnad, hand om påminnelsehanteringen. Om kunden fortfarande inte betalar trots påminnelse skickar vi fakturan till inkasso. Både påminnelser och inkassotjänsten hanteras av Visma för att säkerställa att din kund får en bra upplevelse. Om din kund inte betalat fakturan inom 30 dagar efter förfallodatum återlämnas fakturan till ditt företag och du får en faktura för att återbetala den sålda fakturans totala belopp.
Även om du betalar tillbaka fakturabeloppet, kommer Visma Betalt Direkt fortsätta arbeta för att du ska få betalt för fakturan. Det gör vi helt utan extra avgifter. Så snart fakturan betalas sätts pengarna in på ditt företags bankkkonto.
Ja det kan du. Observera att det bara är möjligt att kreditera hela fakturan. Läs mer om hur du krediterar en såld faktura i avsnittet Kreditera en såld kundfaktura.
Fakturan som sålts måste betalas till Visma Finance. Vem som gör det, din kund eller du är upp till er.
Om din kund betalar fakturan till ditt konto istället för till Visma Finance kan du antingen betala tillbaka pengarna till kunden och be denne göra om betalningen på korrekt sätt. Eller så kan du göra betalningen till Visma Finance. Läs mer om hur du och din kund kan hantera detta hos Visma Finance AB.
Ja du kan följa fakturans status i fakturalistan. Där visas till exempel om påminnelser har skickats och när kunden har betalt fakturan till Visma Betalt Direkt.
Gäller det frågor som exempelvis rör antalet artiklar som fakturerats eller en reklamation kommer du överens med kunden om eventuell kreditering av fakturan.
Gäller det frågor om betalningen av fakturan får din kund gärna kontakta oss på supporten hos Visma Finance AB. Kontaktuppgifter och öppettider hittar du hos Visma Finance AB.
Nej, vi betalar dig för de fakturor du säljer till det bankgiro/plusgiro som finns registrerat hos oss. Om du byter ditt bankgiro/plusgiro ber vi dig kontakta oss så att vi kan uppdatera informationen. Du hittar kontaktuppgifter hos Visma Finance AB.
När 30 dagar har gått efter fakturans förfallodatum, och din kund ännu inte har betalat Visma Finance trots flera påminnelser, kommer du få en notifiering i programmet med information om att fakturan har återlämnats till dig. En verifikation som vänder fakturabetalningen skapas också.
När du får tillbaka den återlämnade regressfakturan ska du göra så här:
-
Gå till Inköp - Leverantörsfakturor och lägg till fakturan manuellt.
-
Lägg till Visma Finance som leverantör.
När du lägger till Visma Finance som leverantör får du automatiskt förslag om att bokföra fakturan mot kontot 2810 - Avräkning för factoring och belånade kontraktsfordringar.
-
Betala fakturan.
När fakturan har betalats krediteras beloppet från kontot 1930 - Företagskonto/checkkonto/affärskonto eller från kontot som du använde för transaktionen.
Notera att även om Visma Finance återlämnar fakturan kommer de driva vidare ärendet till Kronofogden. Det innebär att du fortfarande kan komma att få betalt för fakturan.
Visste du att din kund har fri support för frågor som rör fakturor du sålt via Visma Betalt Direkt? Om din kund till exempel har frågor om förfallodatum eller behöver en fakturakopia behöver du inte lägga tid på det - Visma Finance svarar på alla de frågorna åt dig. Du hittar våra kontaktuppgifter på webbplatsen för Visma Finance AB
Din leverantör har valt att sälja sin faktura till Visma Finance. Betalning ska därför göras till bankgirot för Visma Finance. Du kan läsa mer om tjänsten Visma Betalt Direkt hos Visma Finance AB.
Om du tycker att innehållet på fakturan är felaktigt, till exempel om du fakturerats fel antal artiklar eller om du har en reklamation av en vara, är det din leverantör du ska kontakta. Om du har frågor om betalningen av fakturan är du välkommen att kontakta vår support. Du hittar kontaktuppgifter hos Visma Finance AB.
Kontakta vår support så hjälper vi dig. Du hittar kontaktuppgifter hos Visma Finance AB.
Nej, i dagsläget finns inte möjligheten att delbetala en faktura till Visma Finance AB. Hör av dig om du har problem med likviditeten, så försöker vi hitta en lösning tillsammans. Du hittar kontaktuppgifter hos Visma Finance AB.
Kontakta vår support så hjälper vi dig. Du hittar kontaktuppgifter hos Visma Finance AB.
Fakturan måste betalas till Visma Finance. Vem som gör det, du eller din leverantör är upp till er.
Kontakta din leverantör och be denne betala tillbaka pengarna till dig, alternativt kan leverantören skicka vidare din betalning genom att betala fakturan till Visma Finance. Läs mer om hur du och din leverantör kan hantera detta hos Visma Finance AB.
Sökord: såld faktura, sälja faktura