Lägg till kund

Om du vill att vi visar dig hur du gör inne i programmet, klicka på Guida mig. Guiden är endast tillgänglig när hjälpavsnittet är öppet inne i programmet.

När du lägger till en ny kund anger du bland annat de uppgifter som behövs för att kunna skapa en faktura till kunden. Vid Sök ny kund, högst upp under Grunduppgifter, kan du enkelt få fram kundens uppgifter genom att söka på exempelvis person- eller organisationsnummer, ort, postnummer eller namn.

  1. Gå till Försäljning - Kunder.
  2. Välj Ny kund.
  3. Ange de uppgifter du vill använda för att söka efter en kund i sökfälten intill Sök ny kund.
  4. Klicka på det sökresultat som stämmer med kundens uppgifter i listan som visas, så att dessa fylls i automatiskt.

Programmet kontrollerar om organisationsnumret finns upplagt som mottagare av e-fakturor Om det är en perfekt matchning kommer kunden bli kopplad automatiskt, vilket betyder att allt är uppsatt och klart för dig att skicka e-fakturor till din kund. Om programmet inte hittar någon matchning, placera muspekaren över flygplansikonen för att få mer information om vad du kan göra för att ta reda på om din kund kan ta emot e-fakturor.

  1. Om kunduppgifterna har lagts in manuellt väljer du om kunden är ett företag eller en privatperson vid fältet Kundtyp.

Den kundtyp du väljer styr om beloppen på fakturan ska visas inklusive eller exklusive moms.

  1. Fyll i kundens övriga uppgifter. Du kan även lägga till anteckningar för dina kunder.
  2. Välj Spara. Kunden visas nu i listan Kunder.
Observera att om du vill skicka e-fakturor via Kivra till privatpersoner så måste du ange kundens personnummer (10 eller 12 siffror) eller e-postadress.

Med tjänsten Visma Kreditupplysning kan du göra en anmärkningskontroll eller en kreditupplysning på din kund. Läs mer i avsnittet Gör kreditupplysning.

Relaterade avsnitt

Skapa faktura
Importera eller exportera kundregister
Artikelgrupper
Kundgrupper