Checklista årsavslut

 

Här hittar du en checklista som underlättar ditt arbete i samband med nytt bokföringsår. Om du inte har den senaste versionen av ditt program kan det vara bra att installera den innan du gör ditt årsavslut.

Visma Administration 2000 kräver inte att du ska låsa en månad för att kunna börja registreringen för en ny månad eller att du måste låsa ett år för att kunna påbörja registreringen för nästa år. Du kan vänta med att låsa tills du är klar med bokföringen och gjort eventuella rättningar, under förutsättning att du gör det inom den tid Bokföringsnämnden säger att du har rätt att vänta med att låsa. Hur länge du kan vänta beror på hur stort företaget är. Läs mer i avsnittet Bokföringsnämndens vägledning om bokföring.

1

Ta en säkerhetskopia

Det är alltid bra att börja med att ta en säkerhetskopia på ditt/dina företag.

Säkerhetskopiera aktivt företag/alla företag

Säkerhetskopiering i Visma Administration

2

Skapa nytt bokföringsår

Eftersom du kan arbeta parallellt med två bokföringsår kan du skapa nytt bokföringsår innan det gamla är klart. Du växlar sedan enkelt bokföringsår genom att klicka på bokföringsåret längst ner till höger i programfönstret. Om du ska byta kontoplan måste du göra det i samband med att du skapar nytt bokföringsår.

Skapa nytt år

3

Lägg upp budget

När du har lagt upp det nya bokföringsåret kan du även lägga upp budgeten.

Lägg upp en budget

4

Gör inventering

Om du har ett lager behöver du inventera och värdera det inför det nya året. Vi har tagit fram instruktioner som beskriver hur du gör en inventering i programmet.

Gör inventering
Rätta felaktigt lager

Inventering

5

 

Stäm av reskontra mot bokföring

Skicka fakturor och registrera leverantörsfakturor, in- och utbetalningar som tillhör det gamla året. Sen kan du använda dig av avstämningsfunktionen som automatiskt kontrollerar så att din bokföring stämmer med reskontran. Du kan göra en avstämning både för innevarande och föregående bokföringsår.

Gör automatisk avstämning

Automatisk avstämning

6

Gör årsavslut - bokföring

Här har vi tagit fram ett par punkter du kan gå igenom för att avsluta din bokföring.

Gör årsavslut i bokföringen

7

Gör årsavslut - statistik

För att statistiken ska stämma i ditt kund-, artikel- och leverantörsregister så behöver du göra ett årsavslut.

Gör årsavslut för statistikuppgifter

Årsavslut för statistiken

8

Rensa dokument

Om du har många dokument sparade sen flera år tillbaka kan det vara bra att göra en rensning i programmet.

Rensa dokument
10

Lämna in årsredovisning och deklaration

När alla ovanstående punkter är genomförda är det dags att lämna in din årsredovisning till Bolagsverket och din deklaration till Skatteverket. Detta kan du göra på olika sätt - du kan göra din årsredovisning och deklaration själv eller ta hjälp av en redovisningsbyrå.

Har du ett aktiebolag kan du enkelt göra din årsredovisning på egen hand genom att använda tjänsten Årsredovisning Online, en tjänst i Visma-familjen. Där läser du in en SIE-fil som du har exporterat från Visma Administration 2000 och sedan följer du en guide som hjälper dig att slutföra och skicka in din årsredovisning till Bolagsverket. Vill du kan du även skapa din inkomstdeklaration via Årsredovisning Online.

Mer matnyttig information i deklarationstider hittar du på vår sida Deklaration.

Vanliga frågor

Har du fler funderingar? Här har vi samlat alla vanliga frågor som har med årsavslut att göra.