Visma Lön 600
Anställda, fliken Anställning
Programdelen finns under Personal - Anställda, fliken Anställning.
De val du gör på denna flik har stor betydelse för ditt arbete med lönerna. Inställningarna är bland annat viktiga för att du ska få ut rätt uppgifter på olika rapporter. Rätt inställningar underlättar också ditt arbete med lönerna. När du arbetar med snabbval för registrering av sjukfrånvaro och övertid med mera får du förslag på lönearter utifrån inställningarna du gjort i anställningsregistret.
Anställningsdatumet har betydelse för beräkning av semesterdagar vid semesterårets slut, beräkning av intjänade dagar på semesterskuldlistan och eventuell förskottssemester.
Det som anges under Uppsägningstid är endast en upplysning som inte påverkar något i programmet.
Ange datum för anställds sista arbetsdag. Det är viktigt att rätt datum anges här för att korrekt slutlön ska kunna beräknas och betalas ut. Hur du betalar ut en slutlön kan du läsa i avsnittet Checklista när anställd slutar.
Om den anställde är månadsavlönad och den sista arbetsdagen infaller mitt i en månad så kommer programmet att räkna ut en daglön istället för månadslön på lönekörningen för den sista anställningsmånaden.
Rutan blir inte aktiv förrän ett datum är angivet i fältet Anställd t o m datum. När du har gjort den sista löneutbetalningen för den anställde markerar du rutan manuellt.
Observera att det inte går att ta bort en anställd från löneprogrammet. När rutan Har slutat och slutlön är utbetald är markerad kommer den anställde inte längre med på lönekörningar eller rapporter, men uppgifterna för den anställde finns kvar i löneprogrammet. När en anställd slutar ska du dock radera information som inte är nödvändig att spara.
Läs mer i avsnittet Checklista när anställd slutar.
När datum för anställds sista arbetsdag är valt under Anställd t o m datum blir detta fält aktivt. Här kan du välja av vilken anledning den anställdes slutar. Om inget av alternativen stämmer kan du välja Annan orsak. Då blir fältet Beskrivning, annan orsak aktivt och du kan skriva in en egen text.
Om inget av alternativen under Avgångsorsak stämmer, väljer du Annan orsak där. Då blir detta fältet aktivt och du kan skriva in en anledning till att anställningen avslutas.
När datum för anställds sista arbetsdag är angivet under Anställd t o m datum blir detta fält aktivt. Här kan du skriva in vilket datum den anställde fick besked om uppsägning eller om att tidsbegränsad anställning upphör.
Du kan välja personalkategori Arbetare eller Tjänsteman. Detta är ett viktigt val som bland annat har betydelse för:
- vilka bokföringskonton som hämtas från lönearterna
- vilka lönearter som visas i löneartstabellen
- semesterberäkningen
- hur programmets snabbval för avvikelser fungerar
- vilken procentsats för semesteravsättning programmet gör
Om du vill byta personalkategori för den anställde klickar du på pilen vid Personalkategori, skriver in ett datum i fältet Börjar gälla fr o m och klickar på OK.
Observera att du inte kan byta personalkategori mitt under en löneperiod. Du måste avsluta pågående lönekörningar innan du kan genomföra ändringen.
Det är viktigt att skriva in ett exakt datum för byte av personalkategori så att du får rätt fördelning på den lönerapportering du gör till Fora. När du arbetar med registrering i kalendariet och på lönebeskedet får du förslag på andra snabbval och lönearter än vad du fick före ändringen. Alla registrerade förändringar ser du om du klickar på knappen Personalhistorik under Personal - Anställda.
Klicka på pilen till höger i fältet Typ av kollektivavtal om du vill byta från Ej specificerat till Detaljhandeln eller Teknikavtalet IF Metall. Om företaget inte är anslutet till något av dessa avtal väljer du Ej specificerat.
Här väljer du anställningsfom för den anställde. Du kan inte lägga upp egna anställningsformer utan du kan bara välja mellan de som finns definierade i listan. Anställningsformen har ingen betydelse för det direkta lönearbetet utan är en information om vilken typ av anställning som anges i anställningsavtalet för den anställde. Du ser vilka förändringar som gjorts av anställningsform om du väljer knappen Personalhistorik.
Sedan den 1 oktober 2022 kan inte längre allmän visstidsanställning erbjudas en nyanställd. Anställningsformen har ersatts av särskild visstidsanställning.
Provanställning innebär att en nyanställd och arbetsgivaren har en prövotid för att se om den anställde passar för jobbet. Om den anställde inte säger upp sig eller blir uppsagd övergår provanställningen automatiskt till tillsvidareanställning efter sex månader.
Särskild visstidsanställning är en tidsbegränsad anställning som kan vanligtvis kan pågå i max 12 månader, men det finns några undantag. Läs mer i LAS 1982:80 5a§.
Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställning för jobb som bara kan utföras en viss del av året. Anställningen upphör när säsongen tar slut.
Tillsvidareanställning, d v s fast anställning, är den vanligaste anställningsformen. Det innebär att anställningen fortsätter tills den anställde väljer att sluta, blir uppsagd eller går i pension.
En uppdragstagare är inte anställd på företaget utan är entreprenör eller frilansare som utför uppdrag för företaget.
Ett vikariat är en tidsbegränsad anställning som innebär att en anställd är ersättare för någon som till exempel är föräldraledig, sjuk eller har något annat uppdrag tillfälligt.
En visstidsanställning omvandlas till tillsvidareanställning efter 12 månader under en femårsperiod. En anställd som arbetat minst nio månader under en treårsperiod får dessutom förtur.
Här kan du ange vilken befattning den anställde har inom företaget.
Om du vill lägga till, redigera eller ta bort beskrivning klickar du på registersymbolen och sedan knappen Ny/redigera. Markera en tom rad och skriv in benämning om du vill lägga till en ny befattning.
Avtalstiden hämtas från företagsinställningarna och används för att beräkna timlön för anställda med fast månadslön, exempelvis för att beräkna timersättning vid övertid och timavdrag vid ledighet.
Markera Egen avtalstid och skriv antal timmar om en anställd ska ha en annan avtalstid än den som gäller för övriga anställda. Det kan exempelvis vara användbart om arbetare och tjänstemän har olika avtalstid.
Avtalstiden bestäms av kollektivavtal och är densamma varje månad, oberoende av hur många dagar det är i perioden. Avtalstiden varierar, beroende på avtal, från strax över 150 timmar till maximalt 175 timmar. Om ditt företag inte tillhör något kollektivavtal rekommenderar vi att du väljer 175 timmar.
Klicka på registerknappen för att välja Fackförbund på den anställde. Läs mer i avsnittet Lägg till fackförbund för företaget.
Fältet fylls i automatiskt när du valt fackförbund, om procentsatsen lagts in under Företagsinställningar - Inställningar - Fackförbund Inställningar.
Fältet blir aktivt när du valt fackförbund. Här skriver du in den fasta avgift den anställde eventuellt ska erlägga.
Avtalsfaktor är den benämning vi i Visma Lön 600 använder på den faktor som används vid beräkning av karensavdrag, sjuklön och sjukavdrag för månadsavlönade.
Avtalsfaktor är den benämning vi i Visma Lön 600 använder på den faktor som används vid beräkning av karensavdrag, sjuklön och sjukavdrag för månadsavlönade som
Benämningen avtalsfaktor används alltså inte i något kollektivavtal utan enbart i Visma Lön 600. För att du ska veta vilken faktor ditt kollektivavtal räknar med behöver du kontrollera vilka beräkningsformler som används för sjuklön, sjukavdrag och karensavdrag där.
Sjuklönens beräkningsformel ser ut så här:
0,8*(((MånadslönEfterLöneväxling+ RörligLönGenomsnittMånad)*Avtalsfaktor)/(52*Veckoarbetstid))
Som standard är avtalsfaktorn 12.
Om alla anställda i företaget inte har samma avtalsfaktor, kan du ange avtalsfaktor per anställd genom att välja Egen och lägga in ett annat värde.
Om Enligt företagsinställning är valt är det värdet som angetts under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Snabbval som används. Läs mer i avsnittet Snabbval, företagsinställningar.
Om rörliga lönedelar ska inkluderas i beräkning av sjuklön och karensavdrag lägger du in ett snittvärde per månad av de rörliga delarna här.
Observera att beloppet inte tas med i beräkningen för anställda som har ett schema utan genomsnittlig veckoarbetstid.
Här aktiverar du arbetstidskonto eller arbetstidsförkortning för respektive anställd. Läs mer i avsnittet Aktivera arbetstidskonto/arbetstidsförkortning för anställd.
Anställda med Kollektivavtal Detaljhandeln kan inte anslutas till arbetstidsförkortning.
Välj avsättningsprincip Arbetstidskonto eller Arbetstidsförkortning för att aktivera respektive funktion för den anställde.
Här väljer du skiftesform för den anställde. Under Personal och klicka på Arbetstidskonto resp. Arbetstidsförkortning, knappen Inställningar väljer du sedan hur mycket tid som ska avsättas.
Här anger du hur den anställde vill ta ut avsättningen. När intjänandeperioden för att göra avsättning är slut kan du skriva ut en valblankett till alla anställda där de ska välja hur de vill ta ut avsättningen.
Under Personal - Arbetstidskonto/Arbetstidsförkortning kan du genom att klicka på knappen Anställdas val lägga in de anställdas val. Ändringen slår även igenom i anställningsregistret. Läs mer i avsnittetArbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
För anställda som väljer att ta ut avsättningen i ledig tid kommer timmarna att föras över till den anställdes tid- eller kompbank.
För anställda som väljer att ta ut avsättningen i pengar kommer beloppet att betalas ut på lönen. Du väljer på vilken lönekörning beloppet ska betalas ut i samband med avsättningen. Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Vid detta val kommer pensionspremien att registreras på lönekörningen för att visa att avsättningen är uttagen som pension. Det betalas inte ut något på lönen, utan arbetsgivaren för över pengarna till den anställdes avtalspension.
Här visas uppgifter om perioden för avsättning som är utförd. Inställningarna för avsättning görs under Personal genom att klicka på Arbetstidskonto resp. Arbetstidsförkortning. Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Fältet för beräknad timlön är endast aktivt för anställda med avsättning till arbettidskonto och rutan Beräkna ny timlön att använda vid uttag av ledig tid är markerad under under Personal genom att klicka på Arbetstidskonto, knappen Inställningar. Läs mer i avsnittet Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning.
Klicka på knappen Personalhistorik när du vill se historik för den anställde som är aktiv.
Du kan gå direkt till den anställdes kalendarium genom att klicka på knappen Öppna i kalendariet.
Relaterade avsnitt
Löneutbetalning efter byte från timlön till månadslön eller tvärtom
Ej semestergrundande deltidsfrånvaro
Arbetstidskonto/arbetstidsförkortning
Aktivera arbetstidskonto/arbetstidsförkortning för anställd