Visma Lön 600
Registera sjukfrånvaro med snabbvalet Sjuk
Ett smidigt sätt att registrera avvikelser i kalendariet är att använda programmets snabbval. Under Arkiv - Inställningar - Företagsinställningar - Snabbval kan du ändra inställningar för snabbvalen. Läs mer i avsnittet Snabbval, företagsinställningar eller ta en titt på filmen Registrera avvikelser och arbetad tid med kalendariet.
Gör så här för att registrera sjukfrånvaro i kalendariet vid heltids- eller deltidssjukskrivning:
- Välj Lönearbete - Kalendarium.
- Välj anställd i listan.
- Markera datum när registreringen ska gälla och välj Sjuk under Snabbval .
Vad som visas i bilden beror på vilka inställningar som gäller för den anställde du arbetar med, exempelvis om den anställde är arbetare eller tjänsteman och har fast månadslön eller timlön.
- Om sjukfrånvaron gäller del av dag kan du markera Timmar/dag och ange antal timmar för frånvaron. Om du istället vill ange sjukfrånvaro för del av dag i procent, markerar du Procent av dag och anger en procentsats, exempelvis 50 om sjukfrånvaron gäller halv dag. Om sjukfrånvaron gäller hel dag behöver du inte ange något här eftersom 100 procent av dag är förvalt.
Rutan Skapa inte en karens kan markeras om den anställde har ansökt om, och beviljats, särskilt högriskskydd. Högriskskyddet ger rätt till sjuklön från första dagen av sjuklöneperioden. I vissa fall är rutan markerad och går inte att avmarkera. Läs mer under Skapa inte en karens.
Under Lönearter som kommer att skapas visas vilka lönearter som kommer att skapas på lönebeskeden när du skapar en lönekörning för den aktuella perioden och för vilka dagar sjukfrånvaro kommer att registreras. Om du vill ändra perioden för sjukfrånvaron kan du göra det vid fälet Datumintervall.
Om du vill byta ut eller lägga till lönearter i listan väljer du Koppla löneart till snabbvalstyp. I avsnittet Egna lönearter finns en lista med de vanligaste typerna av lönearter som du enkelt kan skapa själv i programmet.
- Klicka på OK.
Sjukfrånvaron är nu registrerad i kalendariet och kommer automatiskt med på lönekörningen för perioden.
Marianne Nilsson, tjänsteman som arbetar 80 % fördelat på 8 timmar/dag i fyra dagar har varit sjuk 3 hela dagar. När registrering av sjukfrånvaron är gjord i kalendern använder programmet dessa lönearter för avvikelsen.
Löneart |
Detta gör lönearten |
---|---|
3101 - Karensdag månadsavlönad |
Gör löneavdrag med 100 % för 8 timmars frånvaro. |
3107 - Sjukavdrag per dag 100% dag 1 - 14, månadsavlönade |
Gör avdrag med samma á-pris per timme för resterande 2 dagar av sjukfrånvaron. |
3157 - Sjuklön dag 1 - 14, 80% månadsavlönad |
Betalar ut sjuklön för det antal timmar som löneavdraget görs för. |
Löneart | Detta händer vid registreringen |
---|---|
3104 - Karens månadsavlönad |
Avdrag görs som motsvarar 20% av sjuklönen för en vecka enligt följande formel: Avtalsfaktor är den benämning vi i Visma Lön 600 använder på den faktor som används vid beräkning av karensavdrag, sjuklön och sjukavdrag för månadsavlönade. Avtalsfaktor är den benämning vi i Visma Lön 600 använder på den faktor som används vid beräkning av karensavdrag, sjuklön och sjukavdrag för månadsavlönade som |
3107 - Sjukavdrag per dag 100% dag 1 - 14, månadsavlönade |
Sjukavdrag görs för alla timmarna i sjukperioden
|
3157 - Sjuklön dag 1 - 14, 80% månadsavlönad |
Sjuklön betalas ut för alla timmar i sjukperioden |
I avsnittet Karensavdrag finns exempel på hur karensavdrag beräknas.
Siw Eriksson, tjänsteman som arbetar 100% fördelat på 8 timmar/dag fem dagar per vecka, är sjukskriven 50% i tre veckor.
I dialogen Snabbval - Sjuk anger man datumintervall och anger 50 i fältet Procent per dag.
När registrering av sjukfrånvaron är gjord i kalendern använder programmet dessa lönearter för avvikelsen.
Löneart | Detta händer vid registreringen |
---|---|
3101 - Karensdag månadsavlönad |
Löneavdrag görs med 50 %. |
3107 - Sjukavdrag per dag 100% dag 1 - 14, månadsavlönade |
Avdrag görs för motsvarande tid (50 % i detta exempel). |
3157 - Sjuklön dag 1 - 14, 80% månadsavlönad |
Sjuklön betalas ut för det antal timmar som löneavdraget görs för. |
Löneart | Detta händer vid registreringen |
---|---|
3104 - Karens månadsavlönad |
Karensavdrag görs med 20% av sjuklönen för en vecka. Det innebär att det görs ett helt karensavdrag även om sjukfrånvaron är 50%. |
3107 - Sjukavdrag per dag 100% dag 1 - 14, månadsavlönade |
Sjukavdrag görs med 50% för 50% sjukfrånvaro. |
3157 - Sjuklön dag 1 - 14, 80% månadsavlönad |
Sjuklön betalas ut för 50% sjukfrånvaro. |
I avsnittet Karensavdrag finns exempel på hur karensavdrag beräknas.
Långtidssjukskrivning över två semesterår
Vid långtidssjukskrivning är 180 sjukfrånvarodagar semestergrundande under insjuknandeåret och ett år till. 180 semestergrundande sjukfrånvarodagar beräknas per semesterår och kan därför gälla per kalenderår eller generellt år, till exempel från 1 april.
Kalle insjuknar den 1 februari och går på ett semesterår som börjar den 1 april samma år. Dagarna i perioden 1 februari - 31 mars (28 + 31 dagar = 59 dagar) blir semestergrundande dagar för intjänandeåret.
Dagarna i perioden 1 april - 27 september (180 dagar), är semestergrundande för XXXåret. Därefter blir det inga ytterligare dagar med semestergrundade frånvaro.
Använder du snabbval så kommer 180 dagars semestergrundade frånvaro att beräknas under perioden 1 februari - 30 juli. För dagarna i perioden 31 juli - 27 september behöver du manuellt lägga in lönearten för sjukfrånvaron för dag 15 - 90 eller 91 - 180 direkt på lönekörningen. Från den 28 september behöver du ändra till löneart för sjukfrånvaron för över 180 dagar.
Om Kalle insjuknar den 1 september, blir dagarna under perioden 1 september - 27 februari (180 dagar) semestergrundande. Dagarna under perioden 28 februari - 31 mars blir ej semestergrundande. Dagarna från den 1 april och 180 dagar framåt blir semestergrundande.
I detta fallet väljer löneprogrammet rätt löneart de första 180 dagarna och sedan ej semestergrundade frånvaro till 31 mars. Därefter behöver du manuellt lägga in lönearten för sjukfrånvaron för dag 15 - 90 eller 91 - 180 på lönebeskedet i ytterligare 180 dagar.
Under Kommentar kan du skriva in en förklarande text till registreringen. Kommenteren visas på lönebeskedet.
Skriv in den period avvikelsen gäller för. Du får alltid förslag på det datum som du står på i kalendariet när du väljer ett snabbval. Om avvikelsen sträcker sig över flera dagar behöver du oftast bara ändra slutdatum. Du kan också ange hela perioden i kalendariet genom att hålla ner Shift-tangenten och markera alla dagarna innan du väljer Snabbval.
I fältet visas ordinarie arbetstid för den anställde. Här kan du ange frånvaron i antal timmar om den anställde inte varit frånvarande hela ordinarie arbetsdagen.
I fältet visas frånvaron i procent av den ordinarie arbetsdagen. Här kan du ange frånvaron i procent om den anställde inte varit frånvarande hela ordinarie arbetsdagen.
Rutan kan markeras om den anställde har ansökt om, och beviljats, särskilt högriskskydd. Högriskskyddet ger rätt till sjuklön från första dagen av sjuklöneperioden. Läs mer på forsakringskassan.se.
I dessa fall är rutan markerad och går inte att avmarkera:
- den anställde har haft 10 karensavdrag under de senaste 12 månaderna
- den anställde har börjat arbeta igen efter sin sjukskrivning och insjuknar på nytt inom 5 kalenderdagar
På fliken Lön i anställningsregistret kan du välja vilken Resultatenhet en anställds lön ska bokföras på. Om du har valt en resultatenhet på en anställd visas den i snabbvalet.
Du kan byta Resultatenhet när du arbetar med att snabbval och du kan också fördela lönen på flera resultatenheter.
Läs mer i dokumenten Fördelning på Resultatenhet i snabbval och Fördelning på Projekt i snabbval.
På fliken Lön i anställningsregistret kan du välja vilket Projekt en anställds lön ska bokföras på. Om du har valt ett projekt på en anställd visas det i snabbvalet.
Du kan byta Projekt när du arbetar med att snabbval och du kan också fördela lönen på flera projekt.
Läs mer i dokumenten Fördelning på Resultatenhet i snabbval och Fördelning på Projekt i snabbval .
I listan visas vilka lönearter som kommer att skapas på lönebeskeden när du skapar en lönekörning för den aktuella perioden. Vad som visas beror på vilka inställningar som gäller för den anställde du arbetar med, exempelvis om det är arbetare eller en tjänsteman och om den anställde fast månadslön eller timlön.
Om du vill byta ut eller lägga till lönearter i listan väljer du Koppla löneart till snabbvalstyp. I avsnittet Egna lönearter finns en lista med de vanligaste typerna av lönearter som du enkelt kan skapa själv i programmet.
Klicka på Koppla löneart till snabbvalstyp för att byta ut eller lägga till en eller flera lönearter till listan Lönearter som kommer att skapas. Läs mer i avsnittet Koppla löneart till snabbvalstyp.
När du vill ta bort registrering som har gjorts med ett snabbval markerar den aktuella registreringen i kalendariet och klickar på knappen Ta bort snabbval. Det går även att markera dag i kalendariet där snabbvalet är registrerat, högerklicka och välja Ta bort snabbval.
Klicka på knappen Korrigera snabbval för att korrigera snabbval. Knappen är endast aktiv för snabbval som ingår i en avslutad lönekörning. Ett korrigerat snabbval visas med omvänt tecken på nästa lönekörning. Läs mer i avsnittet Ändra felaktig registrering från tidigare lönekörning.
Om en anställd har annan ordinarie arbetstid för helgdagar, övriga arbetsfria dagar eller för arbetsdagar med förkortad arbetstid än vad som är inställt för företaget, ändras den anställdes arbetstid genom att välja Ändra arbetstid. Skriv in arbetstiden i fältet Ny arbetstid. Läs mer i avsnittet Ändra arbetstid för en dag.
Relaterade avsnitt
Registrera avvikelser och arbetad tid med kalendariet
Koppla löneart till snabbvalstyp
Registrera lönehändelser i kalendariet
Registrera lönehändelser direkt på lönekörningen
Ändra felaktig registrering från tidigare lönekörning
Snabbval, företagsinställningar